Inspectie onderwijs doet zonodig aangifte

De Onderwijsinspectie zal bij onoirbare praktijken op islamitische basisscholen stelselmatig aangifte doen bij het openbaar ministerie. Daarbij zullen ook de godsdienstlessen op school bij de controles op inhoud worden bekeken.

Minister De Vries (Binnenlandse Zaken), minister Van Boxtel (Integratiebeleid) en staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) stellen deze maatregelen voor in een conceptbrief naar aanleiding van het BVD-onderzoek naar onder meer islamitische basisscholen. Inspecteurs zullen bijvoorbeeld leerlingen apart ondervragen als er godsdienstlessen in een buitenlandse taal worden gegeven. Ook de BVD zal de scholen nauwlettend in de gaten blijven houden.

Dit is opmerkelijk, omdat de wet vrijheid van godsdienst garandeert en daarom controle op de inhoud van godsdienstlessen niet toestaat. Eergisteren onstond al commotie na een uitzendig van het tv-programma Nova waaruit zou blijken dat ten minste 10 van de 32 moslimscholen in Nederland extremistische ideeën in hun lesstof zouden verwerken. De voorzitter van de koepelorganisatie van islamitische scholen noemde die beschuliging ,,hartstikke belachelijk'. Adelmund zei gisteren al dat de inspectie de lessen toch gaat controleren. Eerder is de inspectie niet gebleken dat moslimscholen tot haat zouden aanzetten.

Volgens M. Douiyeb van de ISBO, de koepelorganisatie van moslimscholen, is lesstof met extremistische ideeën tenminste twaalf jaar oud en gebruiken scholen die niet meer. En het is zeker zes jaar geleden dat islamitische basisscholen geld ontvingen van fundamentalisten uit landen als Saoedi-Arabië.

Ook B. Budak, beleidsmedewerker van het Islamitisch Pedagogisch Centrum (IPC) vindt de beschuldigingen van Nova dat Islamitische scholen aanzetten tot haat `belachelijk'. Het IPC, onderdeel van de koepelorganisatie van islamitische scholen ISBO, ontwikkelt lesmateriaal voor de godsdienslessen op islamitische basisscholen. Budak: ,,In ons materiaal is absoluut niets terug te vinden over haat jegens wie dan ook.' Voor ons is ieder mens een potentiële moslim, zegt Budak. ,,We vinden dat we ons vriendelijk en respectvol moeten gedragen tegenover iedereen, zodat we eventueel een ziel kunnen winnen.'

In de lesmethoden die het IPC ontwikkelt, zegt Budak, wordt ook aandacht besteed aan andere godsdiensten.

Budak ontkent niet dat in de lessen over de islam wordt gesproken als het enige geloof. Budak: ,,Maar dat doen aanhangers van andere geloven ook. Katholieken vinden ook dat hun geloof het enige ware geloof is.' Wel neemt het IPC duidelijk stelling tegen `de verloedering van de maatschappij'.