Guusje Ter Horst wil meepraten

Burgemeesters spelen nauwelijks een rol bij de collegeonderhandelingen na de komende raadsverkiezingen. Een voorstel van het kabinet in de wet dualisering gemeentebestuur om de burgemeester een coördinerende rol te geven bij die onderhandelingen, is getorpedeerd door de Tweede Kamer.

De burgemeester wordt pas na afloop van die onderhandelingen geïnformeerd en mag daar vrijblijvend zijn mening tegenover stellen.

Zo niet in Nijmegen. Daar wil burgemeester Guusje ter Horst afspraken maken met de fracties in de raad. Ter Horst wil gaande de onderhandelingen geïnformeerd worden. Zelfs een voorstel om die onderhandelingen in eigen persoon voor te zitten is volgens Henk Hendriks, tweede op de lijst voor D66, aan de orde geweest.

D66 verzet zich ook elders principieel tegen niet gekozen burgemeesters die invloed willen uitoefenen op de politiek. ,,Het verhaal gaat dat voor Ter Horst het burgemeesterschap niet zo taakvullend vindt als zij dacht'', aldus Hendriks. ,,Ze wil in ieder geval, gesteund door haar eigen partij, de PvdA, meer invloed op de collegeonderhandelingen dan de wet voorschrijft.''

D66 zal zich tegen elke inmenging van Ter Horst tijdens de onderhandelingen verzetten, zo verzekert Hendriks. Dat geldt zowel het voorzitterschap als het tussentijds informeren over de voortgang van de onderhandelingen. PvdA-fractievoorzitter Ton van Vroenhoven ontkent dat er gesproken is over een eventueel voorzitterschap door Ter Horst. ,,Maar ze mag tijdens de onderhandelingen haar mening geven en ze zal door ons worden geïnformeerd.''