Google veilt verwijzingen

Google, wereldwijd de meest geraadpleegde zoekmachine op internet, gaat gesponsorde verwijzingen (`links') bij opbod verkopen. Naast de reguliere resultaten van een zoekopdracht vertoont Google voortaan ook een aparte lijst met betaalde links. Wie bijvoorbeeld travel insurance als zoekvraag intypt krijgt, behalve het overzicht van websites over reisverzekeringen uit de Google-databank, ook een lijst met betaalde links. De verzekeringsmaatschappij die bereid is het meeste te betalen staat bovenaan de lijst.

Als een concurrent die prominente plek wil overnemen, kan die dat eenvoudig doen door één dollarcent per klik meer te betalen. Google heeft hiervoor software ontwikkeld, waarmee adverteerders hun biedingsstrijd volledig via haar website (www.google.com) kunnen afwikkelen.