Getuige tegen Miloševic is niet welkom

De rechters in de Miloševic-zaak voor het Joegoslavië-tribunaal hebben vanochtend geweigerd te luisteren naar een getuige van de aanklagers.

De Britse oud-politieman Kevin Curtis, die het onderzoek in de Kosovo-aanklacht leidde, zou in de rechtszaal conclusies presenteren op basis van getuigenverklaringen. De rechters vonden dat Curtis' getuigenis te veel gebaseerd zou zijn op `van horen zeggen', omdat hij de getuigenverklaringen alleen maar had gelezen.

In eerdere rechtszaken accepteerden rechters van het tribunaal zogenoemde hearsay-getuigenissen wel. Ze deden dat nu niet omdat ze ervan uitgaan dat Curtis' informatie ook aan de orde zou komen in verklaringen van slachtoffers en andere getuigen die zullen worden gehoord. De rechters hadden al eerder aangegeven dat ze van de aanklagers verwachten dat die snel en efficiënt zijn in het presenteren van bewijsmateriaal.

De Joegoslavische ex-president Miloševic staat in Den Haag terecht voor oorlogsmisdaden in Kroatië, Bosnië en Kosovo. De drie `amici curiae', die moeten toezien op een eerlijke rechtsgang omdat Miloševic geen advocaat heeft benoemd, maakten vanochtend ook bezwaar tegen de getuigenis van Curtis. Het was duidelijk dat de `amici' en de aanklagers van tevoren over de kwestie hadden overlegd. ,,Ze wilden het toch proberen', zei de Nederlandse `amicus curiae' in de koffiepauze. Er was tevoren ook gesproken over de tweede onderzoeker die de aanklagers als getuige wilden horen, de Australiër Stephen Spargo. Spargo zou het vooral hebben over de vluchtelingenstromen in Kosovo. De `amici' en de aanklagers hadden afgesproken dat video's van televisieprogramma's over vluchtelingen in de rechtszaal zonder geluid zouden worden afgespeeld. Het ging volgens de aanklagers om de `visuele indruk' die de beelden zouden maken, niet om `de opinies' van journalisten.

Miloševic had vanochtend een `urgente' kwestie die hij onder de aandacht van de rechters wilde brengen. Zijn vrouw, Mira Markovic, zou hem deze week bezoeken, maar ze had geen visum gekregen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Miloševic had het ministerie niet uitgelegd waarom. De rechter zei dat hij het zou bespreken met de griffie. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei vanochtend in een reactie dat Markovic haar visum te laat heeft aangevraagd. Het verzoek werd eind vorige week gedaan en ze had afgelopen maandag in Den Haag willen zijn. ,,We hebben een aantal dagen nodig om haar bezoek te organiseren.' Het gaat dan vooral om beveiligingsmaatregelen die nodig worden geacht. Volgens de woordvoerder is Markovic tot nu toe iedere maand in Nederland geweest. ,,We proberen flexibel te zijn, omdat het proces nu is begonnen en omdat het tribunaal dat vraagt.'