Etniciteit van patiënten geregistreerd

De 144 instellingen die vallen onder de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Nederland registreren al ruim twee jaar standaard de etnische afkomst van patiënten.

Zij vermelden deze in elk patiëntendossier en geven het daarnaast door aan een landelijk informatiesysteem van GGZ Nederland. Dit geldt onder meer voor alle RIAGG-instellingen, psychiatrische ziekenhuizen, medische kinderdagverblijven en dagactiviteitencentra. De Centra voor alcohol en drugsverslaving registreren al sinds het begin van de jaren negentig de etniciteit van patiënten. Dit heeft F. Leenders, directeur van GGZ Nederland, vanochtend tegenover deze krant bevestigd.

De GGZ heeft de registratie tot nu toe ,,bewust'' niet naar buiten gebracht, zegt Leenders. ,,Onze ervaring is dat het onderwerp veel weerstand oproept, ook binnen etnische groeperingen zelf.''

De GGZ is de eerste organisatie in de zorgsector die de etnische afkomst opneemt in een centraal computerbestand. Ziekenhuizen doen dit niet. Zo leggen academische ziekenhuizen etnische afkomst uitsluitend vast bij wetenschappelijke experimenten, zegt G. Engwirda, senior beleidsmedewerker bij de Vereniging van Academische Ziekenhuizen (VAZ). De Nederlandse Vereniging van ziekenhuizen (NVZ), waaronder alle algemene ziekenhuizen vallen, zegt vermelding van etniciteit uitsluitend toe te staan in het individuele klantendossier en niet in een centraal bestand.

De centrale registratie van de GGZ is voor de NVZ ,,een brug te ver.'' ,,Iemand op de financiële administratie hoeft niet te weten dat een bepaalde patiënt Turks is'', aldus de woordvoerder.

Volgens de GGZ voldoet de opslag van informatie over etnische afkomst aan de wettelijke privacy-eisen. K. Logghe, projectleider interculturalisatie bij de GGZ: ,,in de systematiek zijn waarborgen ingebouwd, zodat medewerkers de gegevens over etniciteit niet zomaar kunnen herleiden tot een bepaalde patiënt.'' Belangrijkste doel van de registratie van etniciteit is voor de GGZ verbetering van de zorg aan allochtone groepen. ,,Hiervoor is gedetailleerde informatie nodig over het zorggebruik en behoeften van allochtonen.''

PaceMaker, een organisatie van artsen en wetenschappers die de gezondheid van allochtonen wil verbeteren, sprak vorige week nog in deze krant juist zijn bezorgdheid uit over het feit dat zorginstellingen ,,sporadisch'' de etnische afkomst van patiënten registreren.

    • Rentsje de Gruyter