Clint Eastwood laat ze praten

Omdat Clint Eastwood dertig jaar geleden voor het eerst Dirty Harry was brengt Warner Bros. een dvd-box uit met alle vijf films die Eastwood als dit personage maakte. Volgens Eastwood komt er nu geen Harry-film meer bij. ,,Sometimes it's best to leave a good thing alone.'' Volgens de inmiddels 61-jarige acteur/regisseur is Harry, de agent die het recht zo graag in eigen handen nam, nu aan het vissen. Eastwood zegt deze dingen in een van de extra's op de dvd's, waarin ook een aantal tegenspelers aan het woord komen. Ze vertellen allemaal hoe vervelend het is om tot in een gehucht in Hongarije of de Australische rimboe met citaten uit de film lastig gevallen te worden. Ze kijken er trots bij. Dirty Harry zette een nieuwe standaard voor de actiefilm en dat is nog steeds een verdienste.

Tegelijkertijd brengt Warner op dvd een documentaire uit over het gehele oeuvre van Eastwood. Daaruit komen we te weten dat Don Siegel voor de rol van Harry eerst een andere acteur op het oog had: Frank Sinatra. Hoe zou het beroemde `Make my day' uit zijn mond hebben geklonken? De casting van Meryl Streep in Eastwoods Bridges of Madison County blijken we aan zijn moeder te danken te hebben.

Out of the Shadows is een klassieke, goed verzorgde documentaire, een hagiografie bijna, die het werk van Eastwood chronologisch naloopt met behulp van filmfragmenten, archiefbeelden en talking heads. Ronald Reagans gebruik van Dirty Harry's motto `Make my day' in het Amerikaanse Congres tijdens een debat over belastingverlagingen ontbreekt niet. De door regisseur Bruce Ricker, die eerder twee documentaires over jazz maakte, geselecteerde talking heads zijn voornamelijk acteurs. Richard Burton, Eastwoods tegenspeler in de oorlogsfilm Where Eagles Dare (Brian Hutton, 1969), omschrijft Eastwoods minimale stijl als `dynamische lethargie'. Eastwood vertelt zelf dat tijdens het maken van Where Eagles Dare de regisseur schrok van het slappe handje waarmee Burton zijn gun vasthield. ,,Laat Burton maar praten'', zou Eastwood toen tegen Hutton gezegd hebben. ,,Ik schiet wel''.

Ook in deze documentaire is Unforgiven (1994), de western waarmee Eastwood vier Oscars won, de apotheose van zijn carrière. Het was er in zekere zin ook de ontkenning van. ,,Ik heb geweld mijn hele leven geromantiseerd, zegt Eastwood in de documentaire. ,,In deze film laat ik zien hoe ik er echt over denk.'' Ook een opmerking over Eastwoods film Bird, een biografie over saxofonist Charlie Parker, stemt niet vrolijk over Eastwoods liefde voor Harry. Volgens Eastwood was Bird een te intelligente film om het aan de kassa goed te doen.

Clint Eastwood: Out of the Shadows. Regie: Bruce Ricker. Met: Clint Eastwood, Forest Whittaker, Meryl Streep, Gene Hackman. Uitgebracht op dvd door Warner Home Video.

    • Bianca Stigter