Chef de mission Wit-Rusland met atlete geschorst

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de chef de mission van de Wit-Russische afvaardiging naar de Spelen geschorst. Deze maatregel is genomen, aangezien shorttrackster Julia Pavlovits zich heeft onttrokken aan een dopingtest. Niet komen opdagen bij een dopingcontrole staat voor het IOC gelijk aan overtreding van de regels inzake dopinggebruik. Het is de eerste dopingaffaire bij de Spelen. Volgens François Carrard van het IOC waren er bij een eerste test van de urine van Pavlovitsj sporen gevonden van nandrolon. De uitslag kon niet worden gebruikt, omdat het zakje met de urinestaal niet volgens de regels was verzegeld. Daarom was Pavlovitsj opgeroepen voor een tweede test. Zij kwam niet opdagen, op aanraden van de Wit-Russische regering. Volgens het IOC heeft chef de mission Jaroslav Barisjko de sporter geholpen te verdwijnen en heeft zij bovendien niet voldaan aan een `uitnodiging' van IOC-voorzitter Jacques Rogge om de zaak te komen bespreken. Pavlovitsj, geen grote naam in het shorttrack, blijft geschorst tot de affaire is opgehelderd. Het Wit-Russisch Olympisch Comité krijgt tot het eind van het jaar 120.000 dollar minder van het IOC.