Certificaat voor bobsleevrouwen

Eline Jurg en Nannet Kiemel zijn als zesde geëindigd bij het bobsleeën voor vrouwen. Nooit deden Nederlandse bobbers het beter tijdens de Winterspelen. Het tweetal verdiende door die prestatie een olympisch certificaat. Het andere Nederlandse duo, Ilse Broeders en Jeanette Pennings, eindigde met een totaaltijd van 1.39,37 als tiende.

Het goud bij de bobvrouwen was verrassend voor de Amerikaansen Jill Bakken en Vonetta Flowers. Het duo bereikte in twee manches een tijd van 1.37,76. De favoriete Duitse duo's Prokoff/Holzner en Erdmann/Herschmann moesten respectievelijk drietiende en 0,53 seconde toegeven. Jurg en Kiemel kwamen tot een tijd van 1.39,18.

Nog maar nauwelijks waren Eline Jurg en Ilse Broeders gefinisht bij de Spelen van Salt Lake, of ze blikten alweer vooruit naar Turijn 2006. ,,Dit willen we nog een keer meemaken.'' Tienduizenden mensen stonden in rijen dik langs de baan van Utah Olympic Parc.

Jurg behield, wegens een klassering bij de top-acht, haar A-status bij NOC*NSF. Daardoor kon ze in aanloop naar Salt Lake al haar baan opzeggen om zich fulltime aan de bobsport te wijden. ,,Ik wil op deze manier verder. Het is de enige mogelijkheid om nog dichter bij de top te komen.''

Vier jaar rondkomen van een minimunloon ziet ze niet zitten. Daarom heeft Jurg ,,een paar mensen'' aan het werk gezet om meer sponsorgeld bij elkaar te krijgen. ,,Er moet een betere basis komen voor het team en daarvoor zijn de centen nodig. Materiaal en ontwikkeling ervan zijn kostbare zaken. Ze spelen echter wel een grote rol in de sport.''

Jurg reed haar runs met Nannet Kiemel, die nog niet zeker weet of ze haar bobloopbaan voortzet. Vooraf werd ze enigszins gehinderd door blessures en spanning, op de beslissende dag viel dat alles van haar af. ,,Ik ben er intensief mee bezig geweest. Toch was het gelukkig niet zo erg dat ik er bijvoorbeeld niet van kon slapen. Dat viel allemaal nog wel mee.''

Afgezien van het materiaal vindt Jurg dat ze ook aan haar eigen stuurmanskunst nog het nodige moet verbeteren. ,,Dat is natuurlijk niet zo gek, gezien de relatief korte tijd dat we hiermee bezig zijn. Ik denk dat er nog veel meer in zit.''

Het verhaal van Broeders, startend met Jeanette Pennings als remster, was wat minder enthousiast. Nederland II had wat ,,ruzie met de baan.'' Broeders kon op de olympische piste haar draai niet echt vinden. ,,In elk geval ging het in de wedstrijd een stuk beter dan tijdens de trainingen. Daarom houd ik aan m'n optreden hier toch een redelijk goed gevoel over.''

De twijfels bij Broeders over het al dan niet voortzetten van haar loopbaan zijn inmiddels verdwenen. ,,Ik vond het heel gaaf dit hier allemaal te mogen meemaken. Het is natuurlijk moeilijk om vier jaar vooruit te kijken, maar zoals ik het nu voel wil ik zeker proberen ook Turijn te halen.''

Mogelijk dat over vier jaar ook de vrouwen vier runs mogen draaien. Nu werken ze, als debuterend onderdeel op olympisch niveau, slechts de helft van het mannenprogramma af.