Bortolami zwijgt over dopegebruik

De Italiaanse wielrenner Bortolami heeft gisteren in Bologna als getuige in het dopingproces tegen de Italiaanse sportarts Ferrari eerdere bekentenissen ingetrokken. Rechtbank-president Passarani probeerde hem op de vierde dag van het proces tevergeefs aan het praten te krijgen.

Bortolami, in 2001 nog winnaar van de Ronde van Vlaanderen, kwam gisteren terug op eerdere bekentenissen omtrent het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO. ,,Ik ben gedwongen dit te zeggen', verklaarde de getuige die onder ede stond. Bortolami riskeert een aanklacht wegens het afleggen van valse getuigenissen.

De politie verhoorde de Italiaanse renner al in 1998 naar aanleiding van verdenkingen van dopegebruik. Bortolami heeft destijds toegegeven dat sterretjes in zijn door dokter Ferrari bijgehouden medisch dossier EPO-waarden aangaven. Anderhalf jaar later verklaarde de renner dat de codering de mate van toediening van vitaminepreparaten en aminozuren aangaf.

Rechtbank-president Passarani wilde gisteren van Bortolami horen hoe het precies zat. ,,De ene keer is het wit, de andere keer zwart. Hoe zit het?' Bortolami bleef zwijgen. Daarmee was zijn getuigenis minder spectaculair dan die van zijn wielercollega en landgenoot Simeoni, die vorige week openlijk toegaf op voorspraak van Ferrari de bloeddoping EPO te hebben gebruikt.

De aangeklaagde sportarts Ferrari mocht uitleggen waarom hij bij een apotheek in Bologna een bestelling had geplaatst van 500 capsules DHEA, adrenaline en IFG1. ,,Het voorschrijven van DHEA is geen doping', zei Ferrari. ,,Adrenaline is een product dat levens kan redden, het hoort in elke kliniek aanwezig te zijn. Met IFG1 deden we onderzoek, het was niet bestemd voor de handel.'