Biegman ambassadeur voor NAVO in Skopje

De NAVO heeft vanochtend Niek Biegman (65), oud-NAVO-ambassadeur van Nederland, voor zes maanden benoemd tot ambassadeur van het bondgenootschap in Macedonië. In deze functie moet Biegman volgens NAVO-diplomaten toezien op de uitvoering van het vredesakkoord van Ohrid, dat vorig jaar augustus werd gesloten tussen de Macedonische regering en de partijen van de Albanese minderheid. Biegman zal, met Skopje als standplaats, fungeren als `traît d'union' tussen NAVO-secretaris-generaal Robertson en de Macedonische president Trajkovski.

,,Ik heb er zin in en hoop een kleine bijdrage te leveren aan de vrede', reageerde Biegman vanmiddag. De woordvoerder van minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) spreekt van ,,een eervolle benoeming'. ,,Het is goed is dat een Nederlander op zo'n belangrijke plek komt te zitten in zo'n belangrijke regio in Europa, die onze voortdurende aandacht vergt.' Biegman ging op 1 oktober vorig jaar met pensioen als ambassadeur bij de NAVO. Daarvoor was hij ambassadeur bij de VN. In beide functies deed hij veel ervaring op met de oorlogen in ex-Joegoslavië, waardoor hij de regio goed kent. ,,Ik heb wel wat met Macedonië, ik ben er door de jaren een paar keer geweest. Het maakt deel uit van een gebied dat mij ter harte gaat', zegt Biegman.

Biegman geldt volgens collega's als een van de beste Nederlandse diplomaten van zijn generatie, die ook in het buitenland veel aanzien geniet. Hij was VN-ambassadeur tijdens de val van Srebrenica in juli 1995 en NAVO-ambassadeur tijdens de NAVO-luchtcampagne voor Kosovo in 1999. Bovendien spreekt Biegman, getrouwd met een Kroatische vrouw, Kroatisch en Servisch. ,,Talen die lijken op het Macedonisch waarmee hij 80 procent van de taal meekrijgt', zegt een NAVO-diplomaat.

Biegman volgt in deze NAVO-functie een Duitse diplomaat op, die op eigen verzoek is afgetreden. Hij heeft als civiel vertegenwoordiger van NAVO geen zeggenschap over de NAVO-troepenmacht in Macedonië, die de veiligheid van internationale waarnemers moet waarborgen als ze toezien op de uitvoering van het akkoord van Ohrid. De tenuitvoerlegging van Ohrid verloopt moeizaam, omdat de Macedoniërs de afspraken over lokale autonomie voor de Albanezen niet willen uitvoeren, aldus waarnemers. Tussen beide partijen vinden nog geregeld botsingen plaats.

    • Robert van de Roer