`Balkenende moet zichzelf blijven'

Wat heeft Balkenende toch met Maastricht, vroeg wethouder Theo Bovens zich quasi-verbaasd af bij de introductie van de Haagse gast. In korte tijd was de CDA-lijsttrekker al twee keer te gast geweest bij zijn partijgenoten in Zuid-Limburg. Gisteravond was `JP' er voor de derde maal; dit keer om een toespraak te houden in het theater van de Bonbonnière in het Maastrichtse centrum. ,,Wij zijn een lokale partij!'', zo legitimeerde Balkenende zijn aanwezigheid op het podium. De nummer twee op de lijst voor de Tweede Kamer, Maria van der Hoeven, is daarvan het vleesgeworden bewijs: zij is tevens nummer 26 op de lijst voor de Maastrichtse gemeenteraad.

Balkenende is gekomen om beloften te doen. Hij houdt de Maastrichtenaren voor dat hij vindt dat er een oplossing moet komen voor de snelweg die dwars door Maastricht loopt, de A2, en dat hij het drugsprobleem keihard wil aanpakken, ,,Want Limburgse jongeren zijn de dupe.''

Balkenende was 's middags nog in Tilburg, waar hij in een `toezichtpost' speelde met de gemeentelijke bewakingscamera's in het stadscentrum. Later was hij te gast op een forumdiscussie van de lokale partijafdeling.

Bij elkaar lijkt het alsof de campagneleiding de calvinistische lijsttrekker op stage stuurt in het katholieke zuiden. Dat werd althans zo opgevat door de `tonproater' Hans Verbunt, die Balkenende verzekerde dat ,,de Tilburgers al katholiek waren vóór de geboorte van onzenlieveheer'' en dat ze in die streken weinig met protestanten op hebben. Balkenende schaterlachte, in de kennelijke veronderstelling dat de `tonproater' een grap maakte.

's Avonds probeerde Balkenende een katholieke mop van de tonproater uit op zijn Limburgse publiek. Maar de Maastrichtse partijgenoten lachten hooguit uit beleefdheid. ,,Dat moet hij niet doen'', zei een van hen, ,,Hij moet zichzelf blijven.'' Toen Balkenende vervolgens goochelend met percentages een college gaf over de voorstellen van het CDA om de gezondheidszorg betaalbaar te houden voor ouderen, schudden de Maastrichtenaren het hoofd. Iemand zei: ,,Hij moet veel scherper reageren op Melkert. Hier snapt niemand wat van.''

    • Frank Vermeulen