Amerikaan Parra slecht schaatsbarrière

Met een ruime verbetering van het wereldrecord (1.43,95 minuten) heeft de Amerikaanse schaatser Derek Parra gisteravond gewonnen op de olympische 1.500 meter. Jochem Uytdehaage werd tweede en veroverde zilver. Daarmee waren de rollen na de 5.000 meter omgedraaid. Toen won Uytdehaage goud, voor Parra.

Uytdehaage, die zich voor deze afstand pas in tweede instantie had gekwalificeerd, was geruime tijd de snelste rijder op de Olympic Oval van Salt Lake City. Hij had het wereldrecord van de Koreaan Kyu-Hyuk Lee verbeterd (1.44,57), maar dat bleek niet voldoende toen Parra op de baan kwam. De Amerikaan verpulverde met twee snelle laatste ronden het nog verse wereldrecord. Uytdehaage, die al snel toegaf dat hij in het midden van zijn rit te weinig tempo had gemaakt, kon slechts applaudiserend toekijken. Ids Postma eindigde als vijfde, Jan Bos als zevende en Rintje Ritsma werd negende.

Het wereldrecord op het koningsnummer van het schaatsen is in de afgelopen vijftien jaar vanaf de komst van de overdekte ijsbanen met negen seconden verbeterd. De Rus Goeljajev reed in 1987 in de Thialfhal van Heerenveen 1.52,70. Ids Postma dook in 1997 in Berlijn op de klapschaats als eerste onder de 1.50 minuten. Parra slechtte een nieuwe barrière.

Gerectificeerd

Op de voorpagina van de krant van gisteren was de bovenste balk in het staafdiagram te lang weergegeven. Hierboven de correcte weergave.