Affiche met swastika en kruis zorgt voor rel

Een schandaal kan nooit kwaad, maar vooralsnog wil het Franse Openbaar Ministerie niet erg meewerken. Gisteren heeft de officier van justitie Pascal Le Fur, vooruitlopend op de uitspraak morgen en verwijzend naar de vrijheid van meningsuiting, laten weten de aanklacht van de ultra-katholieke organisatie Agrif tegen het affiche van de film Amen van de Grieks-Franse regisseur Costa-Gravas niet gegrond te vinden. Het is de zoveelste keer dat Agrif (Alliance Générale contre le racisme et pour le respect de l'identité Française et chrétienne) klaagt over aanstootgevendheid. Eerdere doelwitten waren Scorseses The last Temptation of Christ (1988) en het affiche van Larry Flynt (1996).

Het affiche dat Agrif deze keer in het verkeerde keelgat is geschoten is van Oliviero Toscani, bekend van de omstreden Benettoncampagnes. Zijn affiche wordt gedomineerd door een kruis dat in het bekende rood en zwart opgaat in een swastika. Met dit huwelijk tussen de symbolen van cristendom en nazisme verwijst hij naar de inhoud van Amen, een verfilming van `Der Stellvertreter', een theaterstuk van Rolf Hochhuth uit 1963, destijds ook al controversieel wegens de aanklacht tegen het stilzwijgen van het Vaticaan tijdens de holocaust. Met Agrif is het Franse episcopaat al tegen het affiche in het geweer gekomen en, in één moeite door, trouwens ook tegen de film die van paus Pius XII `een karikatuur' zou maken. Costa-Gravas vindt dat hij een `historische waarheid' weergeeft en dat het affiche niet provoceert maar slechts verwijst naar het in de film behandelde probleem.