Aarde niet eerder zo in detail te zien

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de meest gedetailleerde satellietkaart van de aarde vrijgegeven, waarop het aardoppervlak in zijn ware kleur tot op een vierkante kilometer nauwkeurig is weergegeven. De plaat is samengesteld uit duizenden satellietopnamen en -metingen. Plaatsen met veel vegetatie zijn zichtbaar als groene gebieden, woestijngebieden zoals de Sahara hebben een bruinige kleur.

De meeste gegevens leverde de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS), een geavanceerd instrument aan boord van de Terra-satelliet. Terra werd op 18 december 1999 gelanceerd en cirkelt in een baan om de aarde op 700 kilometer hoogte. MODIS maakte tussen juni en september 2001 duizenden opnames van land- en kustgebieden, waarbij elke plek om de acht dagen opnieuw werd gefotografeerd. De combinatie leverde een wolkeloos beeld.

De plaat maakt deel uit van een serie, waarin de aarde bijvoorbeeld in zijn geheel bij nacht te zien is. De compositiefoto's van de aarde zijn te downloaden via internet en gratis te gebruiken door wetenschappelijke instellingen, musea en scholen.

foto's: via www.nrc.nl/Doc