Aanval Israël op kantoren Arafat

Israël heeft vanochtend vroeg raketten afgevuurd op het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Een Palestijnse veiligheidsofficier kwam daarbij om het leven. Arafat, die door het Israëlische leger in december in feite onder huisarrest is gesteld in Ramallah, bleef ongedeerd.

Eerder vannacht heeft het Israëlische leger aanvallen uitgevoerd op kantoren van Arafat in Gaza-stad. Daarbij zijn ten minste twaalf Palestijnen gedood. Israëlische tanks hebben zeker vijf Palestijnen gedood bij beschietingen van politieposten in de omgeving van Nablus.

De Israëlische aanvallen, waarbij ook tientallen Palestijnen gewond raakten, waren een vergelding voor de dood, gisteren, van zes Israëlische militairen. Zij kwamen om bij een aanslag die wordt geclaimd door de Martelaren van al-Aqsa, een organisatie van Arafats al-Fatah beweging, en Hamas. De daders van de aanslag wisten te ontkomen.

De Israëlische strijdkrachten hebben Palestijnen verboden te reizen tussen de belangrijkste steden en dorpen op de Westelijke Jordaanoever. De wegen mogen alleen nog voor humanitaire zaken worden gebruikt.

Het Israëlische leger maakte verder bekend in de afgelopen acht zeker twintig Palestijnen te hebben aangehouden.

Vanmorgen was het veiligheidskabinet van premier Ariel Sharon bijeen om het toenemende geweld te bespreken. Voor minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres waren de recente gebeurtenissen aanleiding een reis naar Spanje uit te stellen. Hij had daar zullen praten over de toestand in Israël.

De druk van rechts op premier Sharon om harde maatregelen te nemen tegen de Palestijnen neemt steeds verder toe. Steeds meer linkse politici pleiten ervoor dat Israël zich terugtrekt uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

analyse: pagina 5