Zeman: Arafat is als Hitler

De Tsjechische premier, Miloš Zeman, heeft in Israël voor commotie gezorgd door de Palestijnse leider Yasser Arafat met Hitler te vergelijken en te suggereren dat Israël alle Palestijnen moet deporteren.

Zeman deed de gewraakte uitspraken in een vraaggesprek met het Israëlische blad Ha'aretz. Volgens hem moeten de Israëliërs niet worden gedwongen tot onderhandelingen met Arafat. ,,In zijn tijd was Adolf Hitler de grootste terrorist ter wereld. Men verzocht niemand om met hem te onderhandelen, zoals men vandaag de dag niet met terroristen zou moeten onderhandelen'', aldus Zeman. Op de vraag of hij Arafat met Hitler wilde vergelijken antwoordde de Tsjechische premier: ,,Natuurlijk. [...] Iedereen die het terrorisme ondersteunt of die het terrorisme ziet als legitiem middel of het terrorisme gebruikt en onschuldige mensen doodt, is in mijn ogen een terrorist. Dat geldt ook voor diegenen die het terrorisme financieren.''

Op een persconferentie suggereerde Zeman gisteren dat de Palestijnen uit door Israël bezette gebieden moeten worden gedeporteerd, zoals Tsjechoslowakije zich in 1945 van de Sudeten-Duitsers heeft ontdaan. Hij zei dat de Sudeten-Duitsers al uit Tsjechoslowakije hadden moeten worden verdreven vóór de oorlog, namelijk toen Hitler weigerde in te gaan op de voorwaarden van wereldleiders ter voorkoming van een oorlog. ,,We hadden toen tegen [de Sudeten-Duitsers] moeten zeggen: kiezen of delen. Met andere woorden: aanvaard het voorstel of jullie worden uitgewezen.'' Zo zou Israël de Palestijnen de keus moeten laten tussen het accepteren van Israëlische voorwaarden en deportatie.

De Palestijnse minister van Informatie, Abid Rabbo, noemde Zemans opmerkingen ,,racistisch'' en ,,schandalig''. De uitlatingen zouden bovendien strijdig zijn met het beleid van de Tsjechische regering. ,,Ze zijn een uitdrukking van minachting voor elk diplomatiek fatsoen'', aldus Rabbo.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU veroordeelden Zemans uitlatingen als onaanvaardbaar. De ministers uit Duitsland en Oostenrijk vroegen gisteren hun Spaanse collega – voorzitter van de EU – Tsjechië om opheldering te vragen. Een diplomaat in Brussel zei dat het ,,moeilijk is je een gemeenschappelijk buitenlands beleid voor te stellen met mensen als Zeman''.

Zeman baarde onlangs al ophef in Oostenrijk en Duitsland toen hij de Sudeten-Duitsers bestempelde als Hitlers ,,vijfde colonne'' en hun uiterst gewelddadige verdrijving uit Tsjechoslowakije in 1945 rechtvaardigde. Bij die etnische zuivering kwamen tussen 19.000 en 30.000 Sudeten-Duitsers om het leven en raakten er miljoenen al hun bezittingen kwijt.