Zaak-Pandy lijkt op horrorfilm

De aanklacht tegen András Pandy, verdacht van de moord op zes naaste familieleden, leest als het scenario van een horrorfilm. In Brussel is de rechtszaak tegen hem en zijn dochter begonnen.

,,Welk lijk, wiens lijk?'' pleegt András Pandy aan zijn bewakers te vragen. Na viereneenhalf jaar voorarrest zat de 74-jarige in Hongarije geboren dominee, beschuldigd van moord op zes van zijn gezinsleden, gisteren in de beklaagdenbank van het Brusselse assisenhof (juryrechtbank) in de meest geruchtmakende Belgische moordzaak na de Dutroux-affaire.

Naast hem zat zijn 44-jarige dochter Agnes. Zij zou volgens eigen zeggen onder dwang van haar vader vijf van de zes moorden hebben gepleegd en een poging tot moord hebben gedaan. Pandy, die al sinds de Hongaarse opstand van 1956 in België woont, wordt ook beschuldigd van verkrachting van gezinsleden, onder wie dochter Agnes. Zij keek gisteren geen moment naar haar vader. Op haar verzoek was een politieman tussen hen in geplaatst. Vader Pandy liet zich onbekommerd filmen, Agnes kwam pas in de rechtszaal toen de camera's waren verdwenen.

De acte van beschuldiging, die door de aanklager werd voorgelezen, leest als het scenario van een horrorfilm. Lijken zijn nooit gevonden. Volgens Agnes Pandy – naast beklaagde ook belangrijkste getuige – zijn de omgebrachte gezinsleden in stukken gesneden en opgelost in het op zwavelzuur gebaseerde ontstoppingsmiddel Cleanest. Onderzoekers van de Leuvense Universiteit namen op verzoek van de onderzoeksrechter in 1998 de proef op de som met een voor de wetenschap aangeboden lijk: na 24 uur was er weinig van over. Volgens Agnes werd een deel van de overblijfselen via het riool weggespoeld, de rest werd gedumpt bij het slachthuis van de Brusselse gemeente Anderlecht.

In 1986 sloegen Pandy en z'n dochter de schedel in van Agnes' stiefmoeder Edit Fintor en haar stiefzusje Andrea. Twee jaar later volgden haar moeder, Ilona Sores, en haar twee broers Daniel en Zoltán. Vlak erna vermoordde vader Pandy, volgens de beschuldiging zonder medewerking van Agnes, z'n stiefdochter Tunde. Een eerdere moordpoging op stiefdochter Timea mislukte. Zij vluchtte met haar zoon, geboren uit een incestueuze relatie met Pandy, naar Canada. Timea had geweigerd haar zoon aan András Pandy af te staan.

Al in 1992 had Agnes bij de Belgische justitie het seksueel misbruik van haar vader aangeklaagd, omdat ze wilde voorkomen dat een 11-jarig dochtertje slachtoffer werd. Ook uitte ze ongerustheid over de verdwijning van zes familieleden, maar ze zweeg over de moorden. Het leidde alleen tot het onder toezicht plaatsen van het dochtertje. Pandy voerde brieven en postkaarten aan als bewijs dat z'n familieleden nog in leven waren. Een psychologisch onderzoek was bovendien positief. Hij was alleen autoritair en meed contact met de buitenwereld.

Het onderzoek in 1992 vertoont overeenkomst met dat naar de van meervoudige kindermoord beschuldigde Marc Dutroux, waarin aanvankelijk ook allerlei aanwijzingen werden genegeerd. Pas in 1996 wordt het onderzoek heropend, wanneer justitie in verband met de Dutroux-affaire alle verdwijningsdossiers nog eens onder het stof vandaan haalt. Eind 1997 worden Pandy en dochter Agnes aangehouden. Agnes doet haar gruwelijke verhaal aan de gerechtelijke politie. In de Brusselse woning van Pandy worden menselijke botten gevonden, maar de herkomst is nog steeds onbekend. Ook vindt de politie 21 flessen Cleanest Super Ontstopper. DNA-onderzoek in Canada levert het bewijs dat Pandy bij z'n gevluchte dochter een zoon verwekte.

Pandy hoorde gisteren de aanklacht onbewogen aan. Zijn dochter snikte zachtjes bij voorlezing van haar verklaring. De verdediging vroeg gisteren uitstel van de rechtszaak, omdat wegens het uitlekken van de beschuldigingsacte en de vele publiciteit de jury niet meer onbevooroordeeld zou zijn. Een eerlijk proces zou daarom onmogelijk zijn. Maar het hof wees dit af. Agnes Pandy wil volgens haar advocaat juist dat het proces doorgaat ,,om de jury de waarheid te vertellen over de vermiste familieleden.'' De advocaat wil vrijspraak voor z'n cliënte.

    • Hans Buddingh'