Wessanen wil delen van Novartis kopen

Voedingsconcern Wessanen wil één of meer onderdelen van het Zwitserse farmacieconcern Novartis overnemen. De Nederlandse onderneming heeft interesse in enkele merken op het gebied van gezondheidsvoeding.

Dat heeft een woordvoerster van Wessanen vanochtend bevestigd. ,,We hebben belangstelling voor enkele merken van Novartis, omdat we op zoek zijn naar uitbreiding van ons pakket wellness.'' Dat woord staat bij Wessanen voor gezonde, luxueuze voeding zoals biologische producten, muesli, sportdrank en vitamines.

Twee weken geleden maakte Novartis bekend dat het drie bedrijfsonderdelen wil verkopen: de divisie dranken met onder andere Ovomaltine, de divisie gezondheidsvoeding met onder meer het mueslimerk Céréal en slankheidsmiddelen Modifast en Dietisa, en de divisie sportvoeding met onder meer het merk Isostar. Deze divisies behalen driekwart van hun omzet in Europa, een gebied waar Wessanen wil uitbreiden. Novartis (met een omzet van 21,3 miljard euro en een winst van 4,7 miljard euro) wil de voedingsdivisies kwijt, omdat het zich voortaan uitsluitend wil richten op farmacie.

Een woordvoerster van Novartis laat weten dat volgende maand de documenten klaar zijn, waarin staat hoe de drie bedrijfsonderdelen ervoor staan en wat de voorwaarden zijn voor verkoop. De drie divisies kunnen ook worden opgebroken, aldus Novartis. Wessanen gaat zich melden bij Novartis, zegt een woordvoerster: ,,Als je belangstelling hebt, zet je ook de volgende stap.''

Novartis wil niet zeggen hoeveel de bedrijfsonderdelen moeten opbrengen. De omzet van alle drie onderdelen was vorig jaar 574 miljoen euro. Wessanen heeft voldoende geld om twee of drie delen te kopen. Het bedrijf verkocht vorig jaar onder meer een belang in het Italiaanse drankconcern Campari en zuivelactiviteiten in de Verenigde Staten.