Vergeldingsacties Israëlisch leger

Bij een aanval van het Israëlische leger op Palestijnse doelen in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zijn vandaag ten minste zes Palestijnen, onder wie een meisje van zes, om het leven gekomen. De aanval, onder andere op een kantoor van de Palestijnse beweging Hamas, gold als vergelding voor een serie dodelijke aanslagen in Israël door Palestijnse militanten.

De roep om vergelding en de druk op de Israëlische premier Ariel Sharon om op te treden neemt toe in Israël nu binnen zes dagen negen Israëliërs bij moslimextremistische aanslagen om het leven zijn gekomen. Haviken binnen de Israëlische regering hebben van Sharon geëist dat hij harder optreedt tegen de Palestijnse leider Yassar Arafat en zijn bestuur. Voorts dringen zij aan op de hernieuwde bezetting van Palestijns gebied.

Volgens zijn woordvoerder heeft Sharon gisteren na een spoedberaad besloten de militaire vergeldingsmaatregelen op te voeren, maar ,,van een strategische koerswijziging zal geen sprake zijn''.

Sinds het begin van de tweede intifada, zeventien maanden geleden, heeft Israël talrijke aanvallen uitgevoerd op regeringsgebouwen en gebouwen van de Palestijnse politie, Palestijnse gebieden bezet en vele vermeende Palestijnse militanten vermoord.

Die tactiek lijkt weinig resultaat op te leveren. Israëlische kranten wijzen op een Palestijnse strijd die steeds meer het karakter van een guerrilla krijgt.

Het geweld van de afgelopen twee dagen begon gisteren met drie verschillende aanslagen. Even buiten Jeruzalem bracht een Palestijn zichzelf tot ontploffing nadat hij door een Israëlische politiepost was betrapt op het bezit van explosieven. Daarbij kwam een Israëlische agent om het leven. Een Palestijnse medeplichtige werd op de vlucht doodgeschoten.

Later op de dag schoot een Palestijn in de Gazastrook een Israëlische motorrijder en twee militairen dood. Een andere Palestijn werd door Israëlische troepen

gedood nadat hij zijn wapen

zou hebben getrokken.