Terug naar de gouden standaard

Voorstanders van de gouden standaard dromen van een herhaling van 1995, toen de Japanse goudvoorraad verdubbelde na de aardbeving in Kobe, de goudprijs steeg tot boven de 400 dollar per ounce (31,10348 gram) en de dollarkoers kelderde.

Op grond van de recente prijsontwikkelingen geloven veel voorstanders van de gouden standaard dat hun dromen binnenkort werkelijkheid worden. De goudprijs is dit jaar tot nu toe met 8 procent gestegen. Nog bemoedigender is het dat de prijs zich heeft gehandhaafd op het hogere niveau van 300 dollar per ounce en niet zoals gewoonlijk snel is teruggevallen.

Neem Japan. Spaarders maken zich zorgen over een financiële aardbeving in het banksysteem en in het bijzonder over het stopzetten van de depositoverzekeringen. Als gevolg daarvan hebben ze hun goudaankopen opgevoerd, met meer dan 50 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar alleen al. Eigenlijk is het zelfs verrassend dat ze niet meer gekocht hebben. De wereldgoudvoorraad bedroeg vorig jaar 260 ton. Maar als slechts 0,1 procent van de Japanse termijndeposito's in goud wordt omgezet, zou die hoeveelheid bijna verdubbelen.

En kijk nu eens naar de almachtige dollar. Er zijn weinig betere zekerheden dan goud. Als de dollarkoers daalt, wordt goud in andere valuta goedkoper. Dat stimuleert de vraag, met name in India, het Midden-Oosten en het Verre Oosten, drie van de grootste goudmarkten, waardoor de goudprijs omhooggedreven wordt.

Staat de dollar op het punt van zijn hoge richel af te vallen? Daar zijn goede redenen voor. De munt staat bijna op recordhoogte, ondanks de `Enronitis', het onzekere economische herstel in de VS, een groot tekort op de handelsbalans en – het belangrijkst van alles – toenemende signalen dat kapitaal uit Amerikaanse aandelen en obligaties naar Europa en Japan vloeit. Goud was na de grote beurskrach in 1929 een van de best renderende beleggingen. Na een langdurige afwezigheid zou het edelmetaal wel eens een spectaculaire comeback kunnen maken.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone