Sporter vlucht na wegblijven bij dopingtest

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de chef de mission van Wit-Rusland geschorst. Deze maatregel is genomen, omdat een Wit-Russische atleet zich heeft onttrokken aan een dopingtest.

De naam en het geslacht van de sporter in kwestie is niet bekend gemaakt. De betrokkene heeft met medeweten van de ploegleiding Salt Lake City spoorslags verlaten. Het anonieme vertrek staat voor het IOC gelijk aan overtreding van het dopingreglement.

Volgens de directeur-generaal van het IOC, François Carrard, waren er bij een eerste test van de urine van de niet met name genoemde atleet sporen aangetroffen van de verboden spierversterker nandrolon, die de toegestane limiet zeker 380 keer overtrof.

De uitslag kon echter niet worden geformaliseerd, omdat het zakje met de urinestaal niet volgens de regels was verzegeld. Daarom was de Wit-Russische atleet opgeroepen voor een tweede test. Hij of zij kwam echter niet opdagen en is nog steeds spoorloos.

,,Het is ons bekend dat de atleet toestemming aan de chef de mission heeft gevraagd om te vertrekken'', aldus Carrard, die bovendien meedeelde dat er niet meer positieve gevallen zijn te melden.

Het IOC neemt de Wit-Russische chef de mission eveneens kwalijk, dat hij niet heeft voldaan aan een `uitnodiging' van IOC-president Jacques Rogge om de zaak te komen bespreken.

De Wit-Russische atleet blijft geschorst tot de affaire is opgehelderd. Hij of zij moet in gezelschap van de coach bij het IOC komen voor een hoorzitting. Het Wit-Russisch Olympisch Comité wordt gestraft met een korting op de IOC-uitkering met 120.000 dollar.

Rusland stuurt aan op een tweede juryschandaal in Salt Lake City. Het Russische Olympisch Comité heeft geprotesteerd bij de Internationale Ski Federatie (FIS) over de jurering, gisteren bij het freestyle skiën (aerials). Door een vooringenomen jury zou Olgo Koroleva een medaille zijn ontnomen op de aerials.

Het goud op deze discipline was voor de Australische Alisa Camplin. Koroleva leidde na de eerste sprong in de finale, maar door een lage score bij haar tweede sprong zakte ze naar de vierde plaats. ,,Ze had zeker een medaille gewonnen, misschien zelfs de gouden, als de juryleden niet zo vooringenomen waren. De Amerikaanse en Canadese media zijn bezig met een vuile campagne tegen Russische atleten. Als we deze hetze niet stoppen, is het eind zoek'', aldus een woordvoerder van de Russen.

Onder grote druk van de media besloot het IOC de Canadese kunstschaatsers Jamie Sale en David Pelletier alsnog de gouden medaille toe te kennen. Door een omstreden juryoordeel zou het Russische paar Jelena Beresjnaja/Anton Sicharoelidse aan het goud geholpen.