Schikking met directeuren van bedrijf in Groningen

Twee directeuren van een groot bedrijf in de provincie Groningen hebben een schikking van het openbaar ministerie in Groningen aanvaard en ieder 200.000 gulden betaald.

Dit heeft het OM Groningen vandaag bekendgemaakt. Volgens het OM heeft de schikking niets te maken met de eerdere omstreden schikkingen waarvan volgens minister Korthals (Justitie) sprake was.

De twee directieleden van het bedrijf in Groningen vulden hun particuliere inkomstenbelasting over 1995 onjuist en onvolledig in. Het ging hierbij om de waardering van aandelen. Beiden hebben de opgelegde naheffing van de Belastingdienst Grote Ondernemingen inmiddels betaald. Ook de onderneming zelf moest 190.000 gulden betalen, om strafvervolging te voorkomen.

Deze schikking werd gedaan nadat uit onderzoek van het Fraudeteam Noord was gebleken dat het bedrijf tussen 1993 en 1995 onjuiste aangiftes vennootschapsbelasting had gedaan. Tevens bestond de verdenking dat in 1997 en 1998 de douanebepalingen niet juist waren nageleefd.

Door betaling van de financiële schade zijn de zaken nu afgedaan en hoeft het tweetal niet voor de rechter te verschijnen. De transactie werd in oktober vorig jaar voldaan en is nu pas bekendgemaakt omdat de naheffingen nu ook zijn betaald.

In zijn brief van 31 januari j.l. aan de Tweede Kamer beloofde minister Korthals transacties van meer dan 45.000 euro openbaar te maken.