`Plagiaat' van Melkert

Onaangename verrassing voor de VVD-top: PvdA-lijsttrekker Melkert heeft het VVD-idee `hogere straffen voor recidivisten' overgenomen. Zonder bronvermelding.

De gedachte dat rechters stelselmatig recidivisten (`veelplegers', `draaideurcriminelen') dertig procent zwaarder moeten straffen, waarmee Melkert zaterdag goede sier maakte op een partijbijeenkomst in Arnhem, lijkt rechtstreeks ontleend aan de in oktober vorig jaar al gepubliceerde VVD-notitie `De herhaling doorbroken'.

Binnenskamers vallen harde woorden: plagiaat! jatwerk! VVD-leider Dijkstal zal er vanavond, op een partijbijeenkomst in een bowlingcentrum in Amsterdam-Zuidoost, harde woorden aan wijden.

Schrale troost: het VVD-voorstel was nog strenger dan de dertig procent van Melkert. Eenderde, stelden de liberalen voor, dus dat is 33 procent. Strafrechtelijk zijn zulke suggesties van bescheiden belang. De onafhankelijke rechter kan nu al recidivisten strenger straffen, maar moet dat motiveren. In de voorstellen moet de rechter motiveren als hij het niet doet.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart verschijnt op deze plaats elke dag de rubriek Frontberichten. Reacties of tips kunt u mailen naar frontberichten@nrc.nl.