Onderzoek naar DSM-fabrieken

Minister Pronk (Milieu) stelt een onderzoek in naar de veiligheid van de ACN-fabrieken van DSM in Geleen. Volgens Pronk zijn er, ondanks maatregelen die het chemieconcern heeft genomen, nog ,,onduidelijkheden'' over de veiligheid van de fabrieken, waar zich de afgelopen jaren enkele incidenten hebben voorgedaan.

Dat schrijft de minister in brieven aan DSM en de Tweede Kamer. De Kamer drong in december vorig jaar in een motie aan op een nieuw, onafhankelijk onderzoek. Dat zegt Pronk nu toe.

Hij laat niet alleen de veiligheid onderzoeken, maar stelt ook een onderzoek in naar de technieken die in de fabrieken worden toegepast en naar de wereldwijd beschikbare technische mogelijkheden.

Hij heeft de inspectie van zijn ministerie opdracht gegeven ,,nauwlettend'' toe te zien op de uitvoering van het vergelijkende onderzoek.

Afgelopen jaren deden zich er op het bedrijvencomplex van DSM in Geleen verscheidene incidenten voor. Zo bleek in 1996 dat 650.000 liter van de kankerverwekkende stof benzeen in bodem en grondwater was gelekt. DSM wordt hiervoor strafrechtelijk vervolgd.

In 1999 was er een incident bij een van de ACN-fabrieken, waarbij een giftige wolk blauwzuurgas vrijkwam. Een medewerker van DSM raakte lichtgewond.

Volgens Pronk hebben deze incidenten ,,tot gevolg gehad dat er reeds geruime tijd, zowel op bestuurlijk als op politiek niveau, twijfel gerezen is over de veiligheid in de omgeving van het complex.''