Nog overleg over fraude in Marokko

Minister Vermeend (Sociale Zaken) heeft nog hoop op een akkoord met Marokko over de controle op fraude met sociale uitkeringen. Gisteren overlegde hij daarover in Den Haag voor een ,,laatste kans'' met een hoge diplomatieke delegatie uit Rabat.

De delegatie is daarop teruggekeerd naar Marokko. Als de Marokkaanse regering niet belooft te zullen meewerken aan de controle op bezittingen van Marokkanen die in Nederland een bijstandsuitkering ontvangen, stopt Nederland met het sturen van uitkeringen naar Marokko. Dat betekent dat vanaf 1 juli voor kinderen in Marokko met een ouder in Nederland geen nieuwe kinderbijslag meer wordt uitgekeerd.

Marokko weigert sinds vorig voorjaar controles door Nederlandse ambtenaren in het plaatselijke kadaster, nadat bij zes van de zeven reeds gecontroleerde gevallen bleek dat de bijstandsontvangers in Marokko onroerend goed bezaten met een grotere waarde dan de 9.000 euro die volgens de wet is toegestaan.

Nederland had 65 vermoedelijke gevallen van fraude willen onderzoeken, maar kreeg daartoe van de Marokkaanse regering niet meer de gelegenheid, ondanks afspraken. Voor straf wil Nederland nu ,,geen sociale-zekerheidsrelatie'' meer met ,,een land dat zijn afspraken niet nakomt''. Het kabinet beschouwt het overleg van gisteren als de laatste kans. Marokkaanse organisaties vinden dat nu burgers worden getroffen die niets aan de situatie kunnen doen, maar de Tweede Kamer steunt de regering. Op de vraag van het Kamerlid Harrewijn (GroenLinks) of nu niet meer gezinshereningen te verwachten zijn, antwoordde Vermeend vorige week dat dat niet aan de orde is.