Nieuwe opzet jury bij kunstrijden

De internationale schaatsunie (ISU) heeft gisteren naar aanleiding van de rel bij het kunstrijden in Salt Lake City een nieuw systeem van jureren gepresenteerd. Voorzitter Ottavio Cinquanta maakte bekend dat bij de grote toernooien voortaan veertien in plaats van negen juryleden plaats zullen nemen langs de boarding. Ze geven allen cijfers, maar slechts de beoordeling van zeven van hen telt. Vooraf is niet bekend wie dat zijn. Een computerprogramma maakt een willekeurige selectie.

Volgens Cinquanta beperkt deze nieuwe methode de kans op ,,blokvorming'' bij de stemming tot een minimum. De Italiaan sprak van `een revolutie'. Er wordt ook afgestapt van het beoordelingssysteem waarbij 6,0 het hoogst haalbare is. De kunstrijders kunnen voortaan punten verdienen op grond van de technische moeilijkheidsgraad van hun oefening, waarbij de goede uitvoering de bonus kan opleveren.

Bijkomend voordeel van het nieuwe computersysteem is dat in eerste instantie anoniem ook de scores van de individuele juryleden per onderdeel kunnen worden vergeleken. ,,Een fout maken, dat kan. Twee ook nog wel. Maar bij veel fouten kun je tegen iemand zeggen dat hij nodig een paar jaar op vakantie moet'', zei Cinquanta over de beoogde kwaliteitsbewaking.

De razendsnelle aanpassing van de regels heeft alles te maken met de (media)rel over de gang van zaken in de finale van het paarrijden. Het Franse jurylid Marie-Reine le Gougne zou onder druk zijn gezet haar voorkeur uit te spreken voor het Russische duo Beresjnaja/Sicharoelidze. Dat won ,,door haar stem'' met 5-4 van Sale/Pelletier. Het IOC gaf gehoor aan de vele smeekbeden door het Canadese paar ook goud toe te kennen en Le Gougne te schorsen.

Een dergelijke ingreep zal, als de plannen in juni bij het congres in Kyoto tenminste een tweederde meerderheid krijgen, in de toekomst niet meer voorkomen, vertelde Cinquanta, die een vergelijkbaar voorstel jaren geleden zag sneuvelen.

Cinquanta zei dat een commissie de affaire-Le Gougne momenteel onderzoekt. Resultaten worden niet eerder dan 26 februari verwacht, na afloop van de Spelen.