NAVO tot eind juni in Macedonië

De NAVO-ambassadeurs hebben gisteren na een officieel verzoek van Macedonië, zoals verwacht, de vredesmissie van de NAVO in dat land met nog eens drie maanden verlengd tot 26 juni. Operatie `Amber Fox' van de NAVO waarborgt de veiligheid van de internationale waarnemers die toezien op de uitvoering van het vredesakkoord tussen de Macedonische regering en de etnisch-Albanese partijen. Het huidige mandaat verstrijkt op 26 maart.

De verlenging betekent dat Duitsland de belangrijkste troepenleverancier en de leider van de circa 700 soldaten tellende missie zal blijven. De NAVO verblijft inmiddels zes maanden in Macedonië, nadat zij vorig jaar steeds te kennen had gegeven geen troepen te willen sturen naar het land, dat toen op de rand van een burgeroorlog verkeerde.