Moskou: torpedo werd Koersk fataal

In Rusland is toegegeven dat de kernonderzeeër Koersk is gezonken na de explosie van een van de eigen torpedo`s. Vice-premier Ilja Klebanov werd, in de nasleep van de ramp met de Koersk, gisteren gedegradeerd.

De Koersk verging in augustus 2000 in de Barentszzee; alle 118 opvarenden kwamen om het leven.

Op een persconferentie in Moermansk zei gisteren de Russische procureur-generaal, Vladimir Oestinov, dat Russische onderzoekers die het wrak van de Koersk hebben onderzocht en die hun onderzoek nu hebben afgesloten, geen aanwijzingen hebben gevonden dat de kernonderzeeër is gezonken na een botsing met een ander schip. Tot nu toe hebben Russische woordvoerders zo'n botsing als meest waarschijnlijke oorzaak van de ramp genoemd; ook is gespeculeerd dat de Koersk mogelijk op een mijn uit de Tweede Wereldoorlog is gelopen.

Inmiddels, zo bleek uit opmerkingen van Oestinov en admiraal Vladimir Koerojedov, bevelhebber van de Russische marine, zijn de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat er geen ander schip in de buurt van de Koersk was en dat een van de torpedo's van de Koersk is ontploft. In samenhang met andere tekortkomingen – zoals ,,de traditionele slordigheid'' bij de marine, slechte planning bij marine-manoeuvres, gebrekkig onderhoud en tekortschietende noodprocedures – leidde die explosie tot de ondergang van het schip.

Koerojedov meldde gisteren dat de betreffende torpedo van een type was dat in 1957 in gebruik werd genomen en sindsdien nooit is gemoderniseerd. De waterstofperoxide waarmee de torpedo's werden aangedreven, aldus Koerojedov, was uiterst instabiel, zo was bij het onderzoek gebleken. Volgens Koerojedov heeft de Sovjet-marine deze torpedo's in gebruik genomen twee jaar nadat de westerse strijdkrachten het type hadden afgeschaft naar aanleiding van een ramp met een Britse onderzeeër. De Sovjet- en later de Russische marine, aldus Koerojedov, hebben ,,ongegrond vertrouwen'' gehad in dit type torpedo. De torpedo's worden inmiddels niet meer gebruikt.

Kort na de persconferentie van Koerojedov en Oestinov in Moermansk werd in Moskou de degradatie van vice-premier Klebanov gemeld. Klebanov is als minister van Industrie, Wetenschap en Technologie verantwoordelijk voor het militair-industriële complex in Rusland. Hij werd na de ramp met de Koersk belast met de reddingsoperatie en verzorgde ook de informatievoorziening over de ramp en de reddingspogingen. Zijn degradatie – hij raakt het vice-premierschap kwijt, maar blijft minister – wordt gezien als een signaal dat men hem niet verantwoordelijk houdt voor de ramp zelf, maar wel voor gebreken bij de reddingsoperatie en de voorlichting.

Inmiddels zijn 94 lichamen van omgekomen opvarenden van de Koersk geïdentificeerd. Maandag gebeurde dat met de stoffelijke resten van commandant Gennadi Ljatsjin.