Mormon City

Een uur rijden van Salt Lake City, in de Rocky Mountains, vlakbij waar olympische skiërs, bobbers en springers naar goud vissen, ligt het Robert Redford Sundance Resort. Rondom de skihut die de filmacteur daar in de jaren zestig heeft gekocht en verbouwd tot een luxueus chalet liggen in een natuurgebied villa's en bungalows te huur.

Redford wil er zelf ook wel eens bivakkeren om de drukte van zijn werk- en geboortestad Los Angeles te ontvluchten. Het is een paradijs, op 2.000 meter hoogte. De huurhuizen zijn luxueus ingericht en bieden een fraai uitzicht op de Rockies 400 euro per dag in de winter, 600 euro in de zomer. Maar het gaat slecht met het Redford Sundance Resort, genoemd naar zijn film Butch Cassidy and the Sundance Kid. De aanslagen van 11 september hebben menig Amerikaan de lust om te reizen ontnomen, zegt Redford. En, voegt hij eraan toe, ,,ik ben anti-hype marketing, ik hou meer van mond-tot-mondreclame''. Hoe ik dat weet? Een vrouw die ik bij het freestyle-skiën ontmoette wees me op een artikel in USA Today. Zij vertelde me het zomaar, zoals Amerikanen soms zomaar een verhaal vertellen dat ze daar helaas op vakantie was geweest. Ze wilde zo graag Redford ontmoeten. Maar ze had hem nooit gezien. Toen, plotseling, op de dag dat de olympische fakkel in Salt Lake City binnen werd gebracht, had ze hem zien staan, aan de kant van de weg. Hij was het echt en hij had even naar haar gelachen. Ze was nog steeds enthousiast. Ik keek naar haar jas en ik zag een logo ter hoogte van de linker borstzak. Ze was van de Salvation Army. Ze zag me kijken en ze zei: Ja, ik ben gelukkig.

    • Guus van Holland