Microsoft en Nokia dagen elkaar uit

Het Finse telecombedrijf Nokia en de Amerikaanse softwareproducent Microsoft hebben vandaag hun strijd om de heerschappij over de besturingssoftware voor mobiele telefonie opgevoerd.

Microsoft, de grootste softwarefabrikant ter wereld, kondigde vandaag aan om samen met de Amerikaanse chipfabrikant Intel een standaardontwerp voor besturingssoftware en chips op de markt te brengen voor de derde generatie mobiele telefoons. Nokia, 's wereld grootste fabrikant van mobieltjes, kwam nog geen paar uur later met een soortgelijk initiatief op de proppen. Bij de derde generatie gaat het om mobiele telefoons waarmee gebruikers soepel kunnen internetten.

Microsofts plannen, vandaag gelanceerd op de jaarlijkse telecombeurs (3GSM) in Cannes, zijn een nieuwe poging van het Amerikaanse concern om zijn besturingsprogramma Windows tot standaard te maken voor de mobiele telefoons. Het wil zodoende, net als op de PC-markt, de toon zetten. Nokia's antwoord kwam snel. Het Finse concern kondigde vandaag eveneens in Cannes aan om samen met Texas Instruments (chips) en Symbian (besturingssoftware) iets soortgelijks op de markt aan te bieden als Microsoft en Intel. In Symbian nemen alle grote fabrikanten van mobieltjes deel, al heeft Microsoft met gedeeltelijk succes geprobeerd het Zweedse Ericsson eruit los te weken.

Microsoft en Intel zeiden vandaag hun pijlen vooral te willen richten op elektronicafabrikanten die nog geen expertise hebben op de markt voor mobiele telefoons. Ben Waldman, vice-president van Microsofts divisie voor mobiele telefonie, zei vandaag tegen The Wall Street Journal dat het initiatief de mobieletelefoniemarkt moet ,,ontsluieren en democratiseren''. Meer elektronicafabrikanten moeten toegang krijgen tot de markt door expertise en innovatie aan te bieden tegen lagere prijzen. ,,Wij willen het hen mogelijk maken om de volgende Nokia te worden.''

Tot nu toe hebben samenwerkingsverbanden in de telecomwereld Microsoft weinig resultaat opgeleverd. Ben Wood van het onderzoeksbureau Gartner betwijfelt vandaag in The Wall Street Journal of Microsoft en Intel de grote concurrentiekracht van fabrikanten als Nokia aankunnen.