Melkert: banken in dorpen niet sluiten

PvdA-fractieleider Melkert wil banken straffen voor gebrekkige dienstverlening in kleine gemeenten en stadswijken. Melkert vindt dat het afgelopen moet zijn met het sluiten van bank- en postfilialen. Vooral ouderen en gehandicapten zouden hiervan de dupe zijn.

De PvdA-leider deed zijn uitspraken gisteravond tijdens een werkbezoek aan zijn geboorteplaats Gouderak. Melkert wil dat in de wet wordt vastgelegd aan welke eisen financiële dienstverlening moet voldoen. Hij zal hiertoe naar eigen zeggen een initiatiefwetsvoorstel indienen. Banken die hun verplichtingen niet nakomen, krijgen een boete of raken in het ergste geval hun vergunning kwijt.

Melkert wil ook dat het minimaal op te nemen bedrag aan het loket niet wordt beperkt door banken en dat de omgeving rond pinautomaten veiliger wordt. ,,De politiek moet hier haar verantwoordelijkheid nemen en kan dit niet overlaten aan de markt, zoals de VVD wil'', aldus Melkert.

Minister Zalm (Financiën, VVD) heeft tot nu toe steeds gezegd dat hij te weinig te zeggen heeft over banken om ze te dwingen de loketten open te houden.

De financiële sector reageert afwijzend op plannen van de lijsttrekker. Een woordvoerder van ABN Amro bestrijdt dat de bank klanten dupeert. De bank sluit weliswaar veel kantoren, maar daarvoor komen `bankshops' in de plaats. Het personeel in deze shops heeft juist veel meer tijd voor klanten omdat het is vrijgesteld van administratieve taken. In de oude situatie besteedden medewerkers veertig procent van hun tijd aan dienstverlening. Met de shops wordt dat tachtig procent, zo verwacht ABN Amro.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt dat Melkert te vroeg komt met zijn voorstel. Een commissie van de NVB onderzoekt momenteel hoe de service op bankfilialen kan worden verbeterd en hoe bijvoorbeeld mensen op het platteland, ouderen en gehandicapten toch gebruik kunnen maken van de service van banken. De conclusies van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd. ,,Een broedende kip moet je niet storen'', aldus een woordvoerder.

Dit is voor Melkert echter niet genoeg: ,,Wij moeten een einde maken aan dit vrijblijvende gekeuvel.''

Het Tweede-Kamerlid Witteveen, partijgenoot van Melkert, stelde onlangs in een debat in de Tweede Kamer al voor regels op te stellen voor het behouden van bankfilialen in afgelegen gebieden en het serviceniveau van de banken.