Meijer en Luteijn weg bij Rabobank

Voorzitter W. Meijer van de raad van beheer van de Rabobank keert niet terug in de top van de bank. De voormalig PvdA-fractieleider heeft tien jaar lang deze functie bekleed. Ook David Luteijn, de huidige voorzitter van de raad van toezicht, verlaat de bank.

Dit heeft de Rabobank gisteren bekendgemaakt. In juni worden beiden opgevolgd door de Groningse hoogleraar L. Koopmans die voorzitter wordt van de nieuwe raad van toezicht. Hij was al vice-voorzitter van de raad van beheer.

De wisseling van de wacht komt voort uit de nieuwe structuur die de Rabobank wil invoeren. Nu wordt de top van de bank nog gevormd door de hoofddirectie en de raad van beheer, waarbij het laatste college over het coöperatieve karakter moet waken. Tevens bestaat er een raad van toezicht, een soort raad van commissarissen. In de nieuwe structuur verdwijnen beide colleges en worden ze vervangen door een nieuwe, sterkere raad van toezicht. De algemene vergadering van de grootste bank in Nederland moet op 6 juni beslissen over de plannen. Voorzitter van de hoofddirectie blijft H. Smits.

De 62-jarige Meijer was voor zijn Rabo-periode vier jaar commissaris van de koningin in Drenthe. Voordien was hij Tweede-Kamerlid voor de PvdA, staatssecretaris van Cultuur en voorzitter van Novib. Ook de VVD'er Luteijn is actief geweest in de politiek, het laatst als waarnemend commissaris van de koningin in Zuid-Holland en fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

De 58-jarige Koopmans is commissaris bij twaalf bedrijven en instellingen, waaronder Robeco, Nuon, SFB Holding, IHC Holland en Staatsbosbeheer. Verder is hij bestuurslid bij het pensioenfonds ABP, alsmede lid van de raad van toezicht bij drie instellingen.

Directievoorzitter Smits tracht het bestuur van de Rabobank, 55.000 medewerkers en 550.000 leden, al enige tijd te stroomlijnen. Door het coöperatieve karakter van de bank, waardoor de vestigingen relatief veel inspraak hebben, vergt het nemen van belangrijke beslissingen veel tijd.