Markten negatief over Bush in Tokio

De koersen van de yen en de beursindex in Tokio zijn vandaag gedaald nadat de topontmoeting tussen de Amerikaanse president George W. Bush en de Japanse premier Junichiro Koizumi op economisch vlak geen concreet resultaat heeft opgeleverd.

Volgend op de persconferentie gisteren ging Bush vandaag in een toespraak voor het Japanse parlement wederom niet verder dan het uitspreken van `vertrouwen' in Koizumi.

In de dagen voorafgaand aan de komst van de president gonsde het in Tokio van extra plannen om de economische rampspoed aan te pakken. Tijdens de gezamenlijke persconferentie van de twee leiders gisteren bleef het op dit vlak echter stil.

Tijdens zijn toespraak vandaag besteedde Bush nauwelijks aandacht aan de economie. Hij verwees slechts naar Amerika's positieve ervaringen met deregulering en belastingverlaging en sprak de overtuiging uit dat Koizumi Japan nu dezelfde kant uit leidt. ,,Ik vertrouw hem'', zei Bush, direct gevolg door de ontboezeming: ,,Ik hou van zijn humor.'' Koizumi reageerde opgewekt op de speech: ,,Hij was goed. Hij kreeg meer applaus dan ik tijdens mijn laatste speech bij de opening van de parlementszitting.''

De kameraderie van de twee leiders maakte weinig indruk in economische kringen. De Nikkei daalde met 2,4 procent tot 9.847 punten en ook de yen werd grootschalig verkocht. De koers daalde in het begin van de dag van 132 tot ruim 133 yen per dollar.

Het kredietbeoordelingsbureau Moody's veroorzaakte dalingen van de aandelenkoersen met 6 tot 9 procent van de drie grootste effectenhuizen, Nomura, Daiwa en Nikko, door hun kredietbeoordeling te verlagen. De Japanse krant Nihon Keizai Shimbun schreef vandaag in een hoofdartikel dat Japan bekend zal komen te staan als ,,land dat niet in staat is zichzelf te hervormen'', als het ,,blijft aarzelen met het uitvoeren van maatregelen die noodzakelijk zijn voor revitalisering van de economie''.

Minister Hakuo Yanagisawa, verantwoordelijk voor toezicht op de financiële sector, zei na de top dat hij nu ,,verantwoordelijkheid voelt voor realisering van de beloften van de premier''. Tegelijkertijd uitte hij irritatie over de buitenlandse klachten dat Japan niet snel genoeg zijn problemen aanpakt. Het buitenland is ,,waarschijnlijk niet op de hoogte van de werkelijke situatie'', aldus Yanagisawa.

Voor de top gaf premier Koizumi minister Yanagisawa opdracht tot een strenge beoordeling van de kwaliteit van de uitstaande leningen van de Japanse banken.