Lindberg

Hoewel de Zweed Magnus Lindberg (1958) in Parijs studeerde bij Gérard Grisey en diens spectrale techniek in zijn componeren incorporeerde, mist hij het zwevende klankkarakter van de Franse spectristen. Lindberg is aards, intens, vaak metalliek en spookachtig. Twee boeken vormden vooral zijn inspiratie: Pierre Schaeffers Traité des objects musicaux en Elias Canetti's Masse und Macht. Bij deze componist gaat het steeds over individuele virtuositeit ten aanzien van de klankmassa .

In de prestigieuze DG-serie `Music Of Our Time' speelt het BBC Symphony Orchestra Aura (1993-1994) en wijdt London Sinfonietta zich aan Engine (1996). Het eerste werk zou je als een verkapte vierdelige symfonie kunnen beschouwen, al is er van de symfonische traditie flink afstand genomen. Het eerste en veruit langste deel is dan een compositie op zichzelf. Engine is contrapuntischer en ondanks het monolitisch karakter gedetailleerder opgebouwd. Beide werken klinken als goedgeoliede klankmachines van een grote perfectie.

Werken van Magnus Lindberg door BBC Symphony Orchestra en London Sinfonietta o.l.v. Oliver Knussen DG 463184-2.

    • Ernst Vermeulen