Leren plassen als een meisje

Sluitstuk van de feminisering van de basisschool: jongetjes moeten voortaan zittend plassen. De Ichthusschool uit Boskoop toonde trots aan het Journaal een velletje papier met de rijmregel: ,,zitten is heel gewoon, dan blijft het heel erg schoon.''

Bij zo'n nieuwigheidje hoort blijdschap. ,,De doelgroep zelf vindt het prima'', zei Henny Stoel, terwijl ik een jongetje een wc-deur met een tekening van Jip erop zag openen. Met zoveel tv-aandacht zet ieder zijn beste kinderbeentje voor. Het alternatief was de getoonde vieze wc-bril. Het liefste jongetje van de klas kwam met een rooie kop in beeld: ,,Ik zit veel liever omdat het gewoon veel lekkerder zit.'' Misschien zit het nog lekkerder om 'm chirurgisch te laten verwijderen. De verslaggever had zich kunnen afvragen waarom er in Boskoop geen urinoirtjes af kunnen. Elke openbare gelegenheid heeft ze en moeten de Boskoopse jongetjes dan naar de dames-wc omdat ze nooit hebben leren mikken?

Alle vernieuwingen in het onderwijs zijn op brave, zelfwerkzame meisjes gericht. Een wild jongetje krijgt van de dokter een kalmeringsmiddel tegen ADHD. De discipline is verminderd, kinderen moeten stilletjes leerkarweitjes doen. Wie niet rustig is raakt achter. Het wordt altijd triomfantelijk vastgesteld dat meisjes het beter doen op school dan jongens. Maar de jongetjes die vroegtijdig afvallen kunnen zich ontwikkelen tot gevaarlijke monsters. Vandaar die behoefte van ouders in arme wijken aan strenge, gedisciplineerde moslimscholen. De angst dat hun jongetjes op het verkeerde pad raken is reëel. Dan liever een strenge imam. Die vraag had ik gisteren in Nova wel gesteld willen zien aan de verontwaardigde staatssecretaris Karen Adelmund: is de groei van moslimscholen geen kritiek op het openbare onderwijs in arme wijken? Maar schoolsegregatie is niet bepaald een onderwerp bij deze verkiezingen, wel het heffen van de vinger tegen fundamentalisme. ,,Scholen die over de grens gaan kunnen hun borst nat maken'', zei Adelmund stoer. ,,Ik haat dat type onderwijs.'' Waar moet je heen als wanhopige ouder van een bewegelijk jongetje in een buurt vol gevaarlijke verleidingen? Naar een school waar sekseverschil geen taboe is, en zelfs op karikaturale wijze wordt overdreven. Hoewel, staand plassen schijnt ook van sommige fundamentalisten niet te mogen.

Niets ten kwade van Nova dat de vinger legde op banden van tien van de 32 moslimscholen met streng fundamentalistische, buitenlandse stichtingen als Al-Waqf en een moslimbroederschap. Een fundamentalistische schoolbestuurder herkende ik als de zacht Brabants sprekende, graag geziene gast bij Rondom Tien. Nuttig om te onderzoeken wat voor anti-westerse denkbeelden die met Saoedi-geld gefinancierde stichtingen verbreiden. Maar het lijkt me juridisch niet gemakkelijk om stappen te ondernemen. Wel tegen antisemitisme of tegen het slaan van kinderen die niet willen bidden. Maar over de vraag van Rob Trip naar het verschil tussen een moslimschool en reformatorisch onderwijs stapte Adelmund wel erg luchtig heen. Een jurist moest de onthulde antiwesterse teksten eens vergelijken met teksten van streng protestantse opleidingen waar kinderen met tirades tegen ongeloof op het rechte pad worden gehouden. Niet elke les valt te controleren. De voorbeelden van fundamentalistische uitspraken vallen me vaak tegen. De stichting El Tawheed wil ,,de heerschappij van Allah'' vestigen in het westen. Maar verschilt dat van de stichtingen en verenigingen die haat tegen de heersende klasse en de dictatuur van het proletariaat predikten? Proletariërs of moslims van alle rassen.

Van Nova schakelde ik naar Met Man en Macht waar mannen door drie vrouwen langs de feministische meetlat worden gelegd. Ach, meetlat is wat streng geformuleerd. Volgens het grafologische onderzoek had Ad Melkert een ,,wendbare, vooruitziende geest'' en was hij ,,bepalend zonder dominant te zijn''. Hij glimlachte gevleid over zijn gemakkelijke overwinning. Zijn medegast, schrijver Harry Mulisch, had niet eens meegedaan aan de wedstrijd feministisch verplassen.

    • Maarten Huygen