Komrij opent alternatief Boekenbal

Schrijver Gerrit Komrij verricht de officiële opening van het Bal der Geweigerden, het feest dat op 12 maart aanstaande in het Amsterdamse Paradiso wordt georganiseerd door de tijdschriften Propria Cures en De Koperen Ploert. Het Bal der Geweigerden wil een tegenhanger zijn voor het traditionele Boekenbal, dat tegelijkertijd wordt gehouden in de Stadsschouwburg, op enkele honderden meters afstand van Paradiso. Bij de Boekenbal hoort traditioneel onvrede bij schrijvers die geen uitnodiging voor het bal hebben ontvangen. ,,Voor mij is het Bal der Geweigerden er vooral voor de leuk'', zegt dichter Carel Helder. ,,Maar anderen denken daar weer anders over. Wat je veel hoort is dat er op het Boekenbal wat veel benzinepomphouders zijn, die toevallig ook boeken verkopen. Er zit ook een element van protest in.'' Onder de gasten in Paradiso zullen zich waarschijnlijk, behalve geweigerden, ook wèl voor het Boekenbal uitgenodigde weigeraars bevinden. Naast Komrij komen er auteurs als Ruben van Gogh, Menno Wigman en Adriaan Jaeggi, alsmede enkele gasten uit de periferie van het literaire leven, zoals Beau van Erven Dorens en cabaretier Hans Teeuwen.