Kiezers lekker gemaakt

Een weekeindje Parijs, krasloten en cadeaubonnen van twintig euro. Gemeenten bedenken van alles om de opkomst van de gemeenteraadskiezingen in hun stad of dorp op te krikken.

In Mill (Noord-Brabant) ziet de partij Algemeen Belang `90 de verloting van een weekeindje Parijs als middel om de kiezer naar het stembureau te lokken. De opkomst bij de vorige verkiezingen was 72 procent. De partij belooft bij een opkomst van 77 procent of hoger onder alle bewoners van Mill een weekeind naar Parijs te verloten, met alles erop en eraan.

In de gemeente Zaltbommel wil de PvdA een cadeaubon van twintig euro uitreiken aan iedereen die de gang naar de stembus gaat maken, dit op kosten van de gemeente. Het is nog niet zeker of dit lokkertje ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het college van B en W in de Gelderse stad moet er nog over beslissen, maar lijkt tegen.

Ook de gemeente Oisterwijk (Noord-Brabant) heeft een plan: iedere kiezer een kraslot. Het idee is van een plaatselijke journalist, B en W beslissen er vanmiddag over. Burgemeester Y. Kortmann laat weten niet enthousiast te zijn over het plan.,,Ik vind het verkeerd als wij mensen moeten gaan betalen voor het uitoefenen van een grondrecht'', meent hij.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart verschijnt op deze plaats elke dag de rubriek Frontberichten. Reacties of tips kunt u mailen naar frontberichten@nrc.nl.

    • Dor Een