Holec vreest `man met botte bijl'

Personeel van elektronicaconcern Holec Holland in Hengelo legde vandaag het werk neer uit protest tegen het ontslag van de directeur. De bonden vrezen de Britse topbestuurder Galley. `Een man met een botte bijl.'

De regen komt in Hengelo met bakken uit de lucht. Dat desondanks zo'n tweehonderd werknemers van Holec Holland het werk neerleggen en bij de poort de striemende regen trotseren, tekent volgens de vakbonden de stemming onder het personeel. ,,Ik ben bang. Echt bang dat er ontslagen vallen', zegt werkneemster José Kosterink. Zij ondersteunt bestuurder Toon Verdijsseldonk van FNV Bondgenoten die staand op de koffer een megafoon in handen houdt.

Divisiedirecteur Mike Galley van moederconcern Delta, die vrijdag Holec-directeur Kees Smit ontsloeg om zelf op diens stoel te gaan zitten, moet het ontgelden. Galley wordt gezien als een kille saneerder. ,,Een man met een botte bijl', zegt Verdijsseldonk.

De aanstelling van Galley veroorzaakt bij hem een déjà vu-gevoel. Twee jaar geleden moest een directeur van Holec Laagspanning het veld ruimen, waarna onder verantwoording van Galley 120 arbeidsplaatsen geschrapt werden. ,,De manier waarop dat gebeurd is, met een groot aantal gedwongen ontslagen, staat ons niet aan', zegt Verdijsseldonk. De komst van Galley is volgens hem een voorbode van een nieuwe reorganisatie, ditmaal bij Middenspanning (450 werknemers). ,,Dat er iets staat te gebeuren, staat wel vast', zegt een werknemer. ,,Je zet niet zomaar de directeur op straat.'

Smit is populair bij de 1.000 Hengelose Holec-werknemers die verspreid over twee afdelingen elektrische schakelsystemen maken. Laagspanning levert systemen en componenten voor woningen en bedrijven; Middenspanning maakt schakelkasten voor elektriciteitsbedrijven. De resultaten bij middenspanning lagen vorig jaar 40 procent onder de door Smit geschetste verwachtingen, maar dit mag volgens ondernemingsraadvoorzitter Henk Vosmeijer niet alleen Smit verweten worden. ,,Smit stak zijn nek uit, maar kreeg een klap van de markt', zegt Vosmeijer. Orders bleven uit omdat Nederlandse energiebedrijven sinds de liberalisering investeringen uitstellen, terwijl na de zomer in het buitenland de klad in de orderintake kwam. De omzet van Holec Holland is in 2001 weliswaar met vier procent gedaald tot 135 miljoen euro maar er is nog altijd een nettowinst van 79 miljoen euro behaald. Zelfs Middenspanning heeft bijgedragen aan de winst. Delta wil de cijfers niet bevestigen.

De vakbonden willen dat president-commissaris Guido Declercq, de voorganger van Smit, tijdelijk terugkeert. Declercq is de man die Holec uit het dal trok waar het begin jaren negentig door `bedrijvendokter' Joep van den Nieuwenhuizen was ingetrokken. Van den Nieuwenhuizen stripte met zijn Begemann-concern de meest winstgevende activiteiten van Holec en verkocht het concern in 1995 berooid aan de Zwitserse bank UBS en de Britse investeringsmaatschappij CINven.

Declercq slaagde erin, vooral via saneringen in Frankrijk en Duitsland, Holec weer winst te laten maken. De Belg liet een compleet nieuwe fabriek in Hengelo bouwen (kosten 130 miljoen gulden) en wilde in 1997 Holec naar de beurs brengen. De beursgang, in Hengelo ook wel `beursafgang' genoemd, werd op het laatste nippertje afgeblazen. Declercq vond dat er te weinig belangstelling was voor de aandelen Holec. Een half jaar later kocht het Britse energieconglomeraat Delta de aandelen Holec voor een hogere prijs dan de beleggers op de beurs wilden betalen. In 2000 maakte Declercq plaats voor Kees Smit, tot dan directeur bij Middenspanning.

Delta verwijt Smit de laatste jaren als hoogste baas te coulant te zijn met zijn oude afdeling, maar dit is volgens ondernemingsraadvoorzitter Vosmeijer onzin. ,,Ook Smit heeft bij Middenspanning banen geschrapt maar dat ging alleen op een meer geleidelijke wijze dan Galley bij Laagspanning deed.' Als het niet anders kan, zegt Vosmeijer, moet Galley maar komen. Dan niet als interim- maar als statutair directeur, zodat hij niet om de ondernemingsraad heen kan. ,,Hij krijgt dan wel een andere ondernemingsraad tegenover zich dan destijds bij Laagspanning.'

Gerectificeerd

Holec

Het artikel Holec vreest `man met botte bijl' (dinsdag 19 februari, pagina 16) meldt dat Holec Holland een nettowinst maakt van 79 miljoen euro op een omzet van 135 miljoen euro. De winst ligt tussen 7 en 9 miljoen euro.

    • Martin Steenbeeke