Fortis komt voor tweede keer met een winstalarm

Bank en verzekeraar Fortis heeft drie weken voor publicatie van de jaarcijfers een winstwaarschuwing gegeven. De eigenaar van onder meer Amev en MeesPierson verwacht een daling van zijn resultaten.

In plaats van een verwachte stijging van het operationele resultaat van 5 procent zal het met 5 procent dalen. Fortis ziet zich gedwongen extra geld opzij te zetten voor leningen die zijn verstrekt en beleggingen die zijn gedaan.

Dat heeft het Belgisch-Nederlandse concern, onderdeel van de AEX-index met de 25 grootste Nederlandse beursfondsen, vanmorgen bekendgemaakt. Vooral de Amerikaanse verzekeringstak zit met slechte beleggingen.

Het is de tweede keer dat Fortis zijn prognose van de winst voor 2001 aanpast. Eind november temperde het concern voor het eerst de verwachtingen en verlaagde de verwachte stijging van de winst van 12 naar 5 procent. Fortis noemde toen de slechte economische omstandigheden en de zwakke financiële markten als reden. In 2000 steeg de nettowinst nog met 19 procent tot 2,77 miljard euro.

,,We hebben in november al aangegeven dat er een voorziening zou worden genomen'', zegt een woordvoerder van Fortis. ,,Toen hielden we nog rekening met een voorziening van 270 miljoen euro. We hebben vervolgens een review gedaan van onze leningen en beleggingsportefeuilles, en hebben de resultaten daarvan nu meteen gecommuniceerd.'' De pijn zit vooral bij de Amerikaanse verzekeringsdochters van Fortis die veel in bedrijfsobligaties beleggen.

Het concern is inmiddels bezig zijn bancaire activiteiten te saneren. Eind vorig jaar is het bedrijf tot een akkoord gekomen met de vakbonden over een nieuwe reorganisatieronde. Ruim zeshonderd oudere werknemers zullen Fortis Bank vervroegd verlaten. Ook in België zal Fortis banen schrappen. Deze herstructurering gaat 195 miljoen euro kosten.

Het aandeel verloor in Amsterdam vanochtend ruim 5 procent.

laat alarm: pagina 13