EU-politie vervangt VN-macht in Bosnië

Een politiemacht van de Europese Unie neemt met ingang van januari volgend jaar in Bosnië de taak over van de politiemacht van de Verenigde Naties. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken gisteren besloten.

Aan de EU-macht zullen Nederlandse marechaussees deelnemen. In totaal wil de EU voor een periode van drie jaar 466 agenten naar Bosnië sturen. Daarnaast zijn 67 burgerfunctionarissen nodig. ,,Dit is een historische beslissing'', zei gisteren de Spaanse minister Josep Piqué, wiens land roulerend EU-voorzitter is.

Aan de EU-politie zullen 289 lokale politieagenten worden toegevoegd. De politie in Bosnië gaat de EU jaarlijks 38 miljoen euro kosten. De helft van dat bedrag komt voor rekening van de EU-landen die agenten leveren. De kosten belopen dit jaar 14 miljoen euro.

Hiermee is een eerste taak vastgesteld voor de Europese politiemacht van totaal 5.000 agenten die met ingang van volgend jaar binnen dertig dagen ingezet moet kunnen worden voor civiele crisisbeheersing. Het is tevens de eerste actie van het Europese veiligheids- en defensiebeleid. Behalve de politiemacht valt daaronder een snelle interventiemacht van 60.000 militairen die vanaf volgend jaar binnen zestig dagen voor ten minste een jaar inzetbaar moet zijn.

Deze militaire macht moet vredestaken uitvoeren. Voorlopig zal het daarbij alleen om het handhaven van vrede gaan. Voor het afdwingen van vrede heeft de EU voorlopig niet de benodigde middelen. Een noodzakelijk akkoord met de NAVO over het gebruik van NAVO-middelen stuitte lange tijd op verzet van Turkije. Turkije heeft dat verzet opgeheven, maar nu heeft Griekenland bezwaren wegens de Turkse positie.