De parade van Pen

,,Prof. Jan Pen schreef lang geleden een bestseller over onze tocht door het leven, waarbij sommigen als financiële reuzen voorop lopen en anderen klein moeten blijven''. Dit schreef prof. Eduard Bomhoff in deze krant van 9 februari. Mij is deze bestseller niet bekend. Wel heb ik in diverse publicaties de inkomensverdeling op een gegeven moment afgebeeld door een optocht. Die duurt een uur. De bijstandsontvangers lopen voorop, de modale werknemer komt na drie kwartier langs (die heeft de gemiddelde lengte) en aan het eind komen de reuzen. Een hoogleraar is al gauw een meter of vier. De langste deelnemer zit met zijn hoofd in de stratosfeer. Deze manier van afbeelden dramatiseert de ongelijkheid, in tegenstelling tot de gebruikelijke frequentieverdeling, die de multimiljonairs uit het zicht laat verdwijnen. Deze parade heeft niets te maken met een `tocht door het leven' maar is een hulpmiddel om het egalitaristische standpunt kracht bij te zetten. De bijpassende berekeningen zijn sinds de jaren zeventig voortdurend uitgevoerd, o.a. door The Economist. Ze worden nu nog gemaakt in Nederlandse werkcolleges aan de Erasmus Universiteit.

    • J. Pen