Chinese elite hult zich in zijde

Westerse pakken zijn uit, zijden gewatteerde jasjes zijn in. Die hernieuwde waardering voor een traditioneel Chinees kledingstuk onder de Chinese elite is te danken aan president Jiang Zemin.

De oncharismatische, stijf gekapte en zwaar bebrilde Jiang deed de Amerikaanse president Bush en de andere staatshoofden die in oktober deelnamen aan de economische APEC-top in Shanghai allemaal een geborduurd zijden jasje cadeau. De leiders konden kiezen tussen blauw, rood, bruin, zwart en gifgroen. Bush koos voor blauw, Jiang hield het liever op stemmig communistisch rood. De beide wereldleiders werden uitgebreid gefotografeerd en gefilmd in hun jasjes met Chinese sluiting en hoog kraagje. Het had iets van royalty-watching, kijken naar al die staatshoofden en raden wie in welke kleur jasje uit de limousine zou stappen.

De gewatteerde jasjes, die daarvoor alleen nog in een goedkope katoenen uitvoering op het platteland werden gedragen, werden door de wereldleiders plotseling tot statussymbool verheven. De Chinese elite ging ze dragen als uiting van nationale trots én modern wereldburgerschap.

Shanghai viel als eerste voor de jasjes, maar de trend lijkt nog niet over zijn hoogtepunt heen. Tijdens Chinees Nieuwjaar waren er ook in Peking in zijde gehulde gezinnen te zien, die bij McDonald's zaten te genieten van een Big Mac en een coke; papa in een stemmig zwart jasje met witte mouwomslagen, moeder in het paars en zoon met zowel broek als jasje van rode zijde en met een bijpassend Chinees mutsje op het hoofd. Het buurmeisje voelde zich vanonder haar muts met daaraan vast echte blonde pijpenkrullen opeens helemaal uit de tijd.