Chauffeur vervolgd voor dood voetganger

Een 38-jarige buschauffeur uit Rotterdam is gisteren in bewaring gesteld omdat hij wordt verdacht van moord. De man reed vorige week donderdag op het Weena in Rotterdam bij een zebra in op een 53-jarige man, onder het oog van een groot aantal getuigen.

Het openbaar ministerie laat weten dat het onderzoek zich voorlopig richt op een tenlastelegging van moord en subsidiair doodslag, indien opzet van de chauffeur niet kan worden bewezen. Het OM wil over de zaak verder geen mededelingen doen.

Volgens E. Weening, de advocaat van de chauffeur, heeft het incident zich echter als volgt voltrokken. Een 53-man stond om half tien 's avonds op het Weena op een zebrad en versperde de doorgang van een auto, die voor een stoplicht stond te wachten.

De man, die volgens omstanders een verwarde of dronken indruk maakte, maakte beledigende gebaren naar de auto. De auto trok langzaam op, maar de man ging niet opzij. Daarop stuurde de auto scherp naar links en reed langs de man, die een klap gaf op de ruit. De man ging daarop voor de bus staan, die de tweede was in de rij, volgens dezelfde omstanders met gespreide armen. De bus trok ook langzaam op, waarna de man een paar passen achteruit deed en opnieuw voor de bus ging staan. Op een gegeven moment is de man gevallen, waarna de bus over de man heenreed en pas tot stilstand kwam nadat de man achter de achterwielen terecht was gekomen.

Volgens advocaat Weening staat vast dat de chauffeur zijn voet op het gaspedaal had, zodat de bus van de automatische rem ging en langzaam optrok. ,,Er zijn twee cruciale vragen'', zegt Weening. ,,Is de man gevallen, of is hij omver geduwd door de bus? En waarom heeft de chauffeur vervolgens zijn voet niet van gaspedaal gehaald en de rem ingedrukt?''

Volgens Weening heeft de chauffeur zelf verklaard dat hij ,,helemaal verstijfd'' was en dat hij zich niet kan herinneren waarom hij niet heeft geremd. Volgens de advocaat stond de man onder druk, omdat passagiers in de bus onrustig begonnen te worden door het oponthoud. ,,Blijkbaar heeft hij toen een black-out gehad.'' Volgens Weening is het duidelijk dat de chauffeur ,,schuld heeft''. ,,De vraag is alleen of hij schuldig is aan moord of aan een enorme stommiteit.''