CDA ten strijde tegen dode ziel

In de Zeeuwse gemeente Reimerswaal heeft het CDA de geplande verkiezingstoer met twaalf antieke auto's door de kernen Krabbendijke, Yerseke en Kruiningen moeten afgelasten. Dat hebben de partijen zo afgesproken: dit keer geen ,,luidruchtige campagne'', geen fanfare in Reimerswaal. ,,Uit piëteit'', verklaart senator en kandidaat-gemeenteraadslid H. Eversdijk aan het begin van de CDA-campagneavond van gisteren. Vorige week is namelijk de 47-jarige PvdA-lijsttrekker F. van de Water plotseling overleden. Het was te laat om hem nog van de stembiljetten te halen, zodat op 6 maart wel op de overleden lijsttrekker kan worden gestemd. Eversdijk herdenkt hem in een gebed, waarin ook het koningshuis, regering en volksvertegenwoordigers in Gods gunst worden aanbevolen.

In Reimerswaal liggen de verhoudingen min of meer vast. De SGP is het grootst, sinds lang en tot in lengte van dagen van kiezers verzekerd door een grote kinderaanwas. Dan het lokale Bewoners Belangen Reimerswaal, al is dat onlangs in tweeën gespleten door een eigenwijze lijsttrekker. CDA en PvdA strijden om de derde plaats. In 1998 kwamen de christen-democraten 17 stemmen te kort om evenveel zetels te halen als de concurrent: drie. Maar het is moeilijk campagne voeren tegen een dode tegenstander. Voor het CDA is het dus zaak om de zwevende kiezer aan zich te binden. Uit die categorie is er vanavond in het twintigkoppige gezelschap één aanwezig: de voorzitter van de Volkstuinvereniging, J. Mellegers (59). Hij twijfelt tussen VVD en CDA. Doorslaggevend is voor hem een onderwerp dat velen in de gemeenschap bezighoudt: steeds meer goederentreinen razen over de vijf kilometer brede Bevelandse landengte om de groeiende stroom containers te vervoeren. Later op de avond keert de plaatselijke CDA-fractievoorzitter P. Koeman zich met stemverheffing ,,tegen meer treinen'', maar hij zegt hij er meteen achteraan, ,,al kunnen we daar niet veel aan doen.''

,,Zeeuwen zijn te netjes, geen straatvechters'', zegt Mellegers teleurgesteld.

De avond komt pas echt op gang als het gesprek komt op buitenlanders. Volgens de aanwezigen zorgen die ervoor dat de politie in Rotterdam en Amsterdam bepaalde wijken niet meer in durft. ,,Pim Fortuyn heeft gelijk'', roept ARP-veteraan P. Allewijn (70), na genealogisch onderzoek trots drager van het Hugenotenkruis, symbool voor tolerantie. ,,Zo kan het niet langer in Nederland.'' De Krabbendijkers hebben zelf nauwelijks last van criminaliteit, zeggen ze, maar achter de tafel zit vanavond een landelijke politicus die erover gaat: het Tweede-Kamerlid W.C. van de Camp, die Reimerswaal een bezoekje verschuldigd was wegens de steun van de afdeling om hem een paar plaatsen hoger op de kandidatenlijst te krijgen. Hij houdt voet bij stuk: tolerantie en zelfs hier en daar een beetje gedogen blijft nodig, houdt hij zijn hoofdschuddende achterban voor.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart verschijnt op deze plaats elke dag de rubriek Frontberichten. Reacties of tips kunt u mailen naar frontberichten@nrc.nl.

    • René Moerland