Bladeren

Krimi rond Kirch

Bondskanselier Gerhard Schröder, topman Rolf Breuer van de Deutsche Bank, topman Thomas Mittelhof van uitgever Bertelsmann en topman Erich Schumann van de Westdeutsche Allgemeine Zeitung, spannen samen om het media-imperium van Leo Kirch te ontmantelen. Het Duitse weekblad Wirtschaftswoche weet ook precies waar en wanneer het complot is gesmeed: op 27 januari j.l. in Gasthof Wichmann in Hannover.

Het blad vertelt er niet bij hoe het aan die wetenschap komt, maar maakt de beschuldiging aannemelijk door te vertellen wat er tot en met 8 februari van dit jaar gebeurde.

Op 30 januari j.l., aldus het blad, vordert uitgevershuis Axel Springer een bedrag van 770 miljoen euro voor het belang van 11,5 procent dat het huis heeft in de tv-zender ProSiebenSat.1 Media, een van de dochterondernemingen van de Kirch-Gruppe. En dat geld moet er binnen drie maanden komen. Op 4 februari doet de Deutsche Bank de geldkraan dicht door bij monde van topman Rolf Breuer te verklaren dat de ,,financiële sector niet van plan is om op onveranderde basis middelen ter beschikking te stellen aan de Kirch-Gruppe''. En op 8 februari zegt partner Rupert Murdoch zich terug te willen trekken uit Premiere, het betaal-tv-project van Kirch waarin Murdoch een belang heeft van twee miljard euro, graag terug te betalen per 1 oktober van dit jaar.

Wirtschaftswoche karakteriseert de gang van zaken op de omslag als een Krimi. Het spreekt nog net niet van moord, maar meent wel dat `de jacht op Kirch' is geopend. Kirch blijkt overigens niet alleen vijanden te hebben, maar ook vrienden. Zijn redder in nood heet Albrecht Schmidt, topman van de Hypovereinsbank, evenals Kirch gevestigd in München. Deze bank, die de filmactiviteiten van Kirch al vijftig jaar financiert, kondigde aan 1,3 miljard euro te willen neertellen voor het belang dat Kirch heeft in Springer. Voor veel politici, uitgezonderd Schröder, is dat volgens Wirtschaftswoche aantrekkelijk, omdat Murdoch daarmee achter het net zou vissen, en omdat de Kirch-Gruppe daardoor volledig in Duitse handen kan blijven. Want de Deutschland AG houdt niet van concurrentie, concludeert het blad.

Incestueuzezakencultuur

Dat is ook de conclusie van BusinessWeek: ,,Als je de principes van de vrije markt toepast, zou de 75-jarige Kirch zijn onderneming moeten opbreken en de zeggenschap erover uit handen moeten geven.'' Volgens het blad wordt het hoog tijd om de Duitse ondernemingsculuur van `Germany Inc.' vaarwel te zeggen, maar het is er niet gerust op. De redactie hekelt de Kirch-affaire als een voorbeeld van ,,Duitslands ondernemingsculuur op z'n meest incestueus''. Het blad beschrijft met nauw verholen afkeer hoe topmanagers van de grote bedrijven en banken hun belangen onderling hebben verstrengeld. Als voorbeeld noemt het blad de rol van de Deutsche Bank. Deze leende Kirch 535 miljoen dollar. Maar de topman van de bank, Rolf Breuer, zit ook in het bestuur van Kirchs grootste concurrent, Bertelsmann.

Verder denkt het blad dat de Duitse politici er de voorkeur aan geven dat de Kirch-Gruppe Duits blijft, omdat ze vrezen dat Rupert Murdoch Bild gaat gebruiken als ,,preekstoel voor zijn conservatieve politiek''. Het blad constateert daarom dat ,,Germany Inc. nog steeds bestaat, ook al is het misschien op sterven na dood''. Gelukkig is de opvolger van Rolf Breuer, topman van de Deutsche Bank, een Zwitser zonder emotionele bindingen met Germany Inc. En daarmee is de Duitse economie volgens BusinessWeek beter af.

Maar zover is het nog niet. Friede Springer, die een meerderheidsbelang heeft in Axel Springer Verlag, heeft volgens Börse on Line wel oren naar het bod van de HypoVereinsbank – al was het alleen al omdat een bank veel minder neiging heeft zich met de dagelijkse gang van zaken te bemoeien dan een gegadigde als de Westdeutsche Allgemeine Zeitung, de naaste concurrent van Axel Springer Verlag.

De banken maken zich wel zorgen, maar zullen voorkomen dat Kirch failliet gaat, denkt het blad. Het gaat de vooruitzichten na van de verschillende bedrijfsonderdelen. Zo geeft het geen cent voor de toekomst van EM.TV, een onderneming die handelt in tv-uitzendrechten, bijvoorbeeld die voor de Muppetshow van Jim Henson. Kirch en EM.TV bezitten samen Junior TV. Maar voor ProSiebenSat.1 zullen de gegadigden in de rij staan zodra het rijk van mediakoning Kirch instort, voorspelt het blad.

Kirch zit kennelijk na te denken over het bod van de HypoVereinsbank, maar veel tijd en keus heeft hij volgens the Economist niet. Volgens het blad is het bijna zeker dat Kirch het loodje legt, want hij zal toch zijn banken tevreden moeten stellen. Contractueel is Kirch verplicht om dit jaar het grootste deel van zijn schulden ad vijf miljard euro af te lossen. Maar ook de verkoop van Axel Springer Verlag levert lang niet genoeg op om aan alle verplichtingen te voldoen.

    • Herman Frijlink