ANC verdeeld over aidsbeleid Mbeki

Het terughoudende aidsbeleid van de ANC-regering in Zuid-Afrika staat onder grote druk nadat het bestuur van de rijkste provincie gisteren het groene licht heeft gegeven voor vèrstrekkende plannen om de epidemie aan te pakken. De top van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) is in toenemende mate verdeeld over het aidsbeleid van de regering-Mbeki.

De beslissing van de Gauteng-provincie om de aids-remmer Nevirapine in alle staatsziekenhuizen beschikbaar te stellen voor hiv-geïnfecteerde moeders, staat haaks op het beleid van de nationale regering, die het medicijn te duur en te gevaarlijk vindt.

Gauteng is de provincie met regeringsstad Pretoria en het commerciële centrum Johannesburg. Een prominente ANC'er, Mbhazima Shilowa, is er premier. Eerder besloten ook de provincie KwaZulu Natal en de Westelijke Kaapprovincie de aarzelingen van president Thabo Mbeki te negeren. KwaZulu Natal en de Westelijke Kaap zijn thuisbases van respectievelijk de Inkatha Vrijheidspartij en de Nieuwe Nationale Partij, die allebei al langer twijfels hebben over het aidsbeleid van Mbeki.

In een interview met een zondagskrant riep oud-president Nelson Mandela de nationale regering afgelopen weekend op om het debat over de aanpak van hiv/aids te staken en de oorlog te verklaren aan de ziekte zelf. ,,We kunnen niet blijven discussiëren terwijl er mensen doodgaan.'' Mandela is vooral ongerust omdat geen van de ANC-ministers zich openlijk durft uit te spreken tegen het aids-beleid van de regering. In een marathonsessie heeft Mandela gisteren de degens gekruist met Mbeki en de partijtop, waarna volgens de woordvoering van het ANC ,,de rijen weer zijn gesloten''.

Zuid-Afrika telt het grootste aantal mensen dat met het aidsvirus is besmet ter wereld, bijna vijf miljoen. Per jaar worden naar schatting 100.000 baby's geboren met hiv. Het medicijn Nevirapine halveert de kans dat een hiv-positieve moeder het virus overdraagt aan haar ongeboren baby. Aidsactivisten en non-gouvermentele organisaties hebben de stap van Gauteng geprezen. ,,Dit was onvermijdelijk'', zei Marc Heywood van de Treatment Action Campaign.