Akkoord opneembare discs voor hoogwaardige televisie

Negen elektronicaconcerns zijn het vandaag in Tokio eens geworden over een wereldwijde standaard voor een nieuwe generatie discs waarmee hoogwaardige televisie- en videobeelden mee zijn op te nemen. Hoewel hoogwaardige digitale televisie – met zeer scherp beeld – nog niet bestaat, willen de elektronicabedrijven met de afspraak een toekomstige strijd over standaarden voorkomen.

In het verleden hebben dergelijke standaards voor moeilijkheden gezorgd. Zo waren er in de jaren tachtig drie soorten videorecorders. Uiteindelijk won het kwalitatief mindere systeem VHS.

,,Digitale hoogwaardige televisie komt nog niet voor op de aardbol'', zegt een woordvoerder van de Nederlandse elektronicaproducent Philips. ,,Daarom zullen producten met de nieuwe technologie nog jaren en jaren op zich laten wachten.''

Voor de vervanger van de videorecorder – dvd-spelers – bestaat al een gemeenschappelijk standaard, maar voor opneembare dvd-spelers voor de huidige `laagwaardige' televisiebeelden zijn er drie verschillende, van Philips/Sony, Matsushita/Toshiba en Pioneer/Sharp.

Volgen Philips is dvd op dit moment het snelst groeiende segment. ,,Wij zien geen reden om dat nu af te kappen omdat de invoering van hoogwaardige televisie nog onzeker is.''

Verder wacht nog de discussie over de inkomsten uit licenties. ,,Over de verdeling van de opbrengsten hebben we nog niet gesproken'', bevestigt de woordvoerster van Philips. ,,Het is handig als de industrie afspreekt hoe de techniek verder moet. De rest komt nog.''

Het gaat om een totaal nieuwe standaard die is uitgerust met een techniek die `Blu-ray Disk' is gedoopt. Er zit een blauwe laser in. De hedendaagse dvd-spelers zijn met een rode laser uitgerust. De nieuwe schijfjes hebben een capaciteit om 27 gigabyte aan informatie op te slaan, voldoende voor het opnemen van dertien uur gewone televisie. De huidige schijfjes komen niet verder dan een capaciteit van 4,7 gigabyte.

Het is afhankelijk van de producent of de nieuwe apparaten ook met oude schijfjes werken. Behalve Philips hebben ook Sony, Matsushita (Technics, Panasonic), Pioneer, LG, Samsung, Thomson, Hitachi en Sharp de overeenkomst getekend.