Advies CTG: betaal huisarts apart voor avonddienst

Huisartsen moeten apart worden betaald voor elk consult dat zij buiten kantooruren aan ziekenfondspatiënten geven. Dit heeft het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) gisteren voorgesteld. Minister Borst (Volksgezondheid) besluit binnen twee maanden of zij het advies overneemt.

Huisartsen krijgen nu een vast bedrag per jaar voor iedere ziekenfondspatiënt in hun praktijk, onafhankelijk van het aantal consulten. Het CTG stelt voor de huisarts per consult tijdens een avond-, nacht- of weekenddienst 20 euro te betalen. Per saldo zouden de huisartsen er bij invoering van de nieuwe regeling ongeveer 3.000 euro per jaar op vooruit gaan.

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) laat weten ,,uiterst verontwaardigd'' te zijn over het voorstel. Volgens een woordvoerder is 20 euro per consult ,,ontoereikend, gezien de zware belasting van het werken tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten.'' De huisartsen willen 43 euro per consult en dreigen met stakingen als zij dit niet vóór 21 maart krijgen.

Volgens R. Scheerder, voorzitter van het CTG, is het advies opgesteld op verzoek van huisartsen en verzekeraars zelf. ,,Het lukte beide partijen niet overeenstemming te bereiken over de vergoedingen. Ze vroegen of wij een beslissing wilden nemen. Dat hebben we nu gedaan.'' Het voorstel is volgens het CTG een ,,compromis'' tussen de voorstellen van beide partijen. De verzekeraars wilden alleen een aparte vergoeding betalen aan huisartsen die werken binnen een zogeheten `dienstenstructuur'. In het huidige voorstel krijgen alle huisartsen een vergoeding.

De huisartsen verwijten het CTG evenwel dat het ,,zich heeft neergelegd bij een door de verzekeraars gedicteerd tarief''. Volgens het CTG betekent de vergoeding van 20 euro ,,financieel gezien een stap vooruit. Nu krijgen ze nul euro voor avond- en weekenddiensten.'' Het bedrag van 20 euro wijkt niet veel af van het bedrag van 25 euro dat LHV-voorzitter B. Vos acceptabel noemde. Zorgverzekeraars Nederland liet vanochtend weten ,,te kunnen leven'' met het nieuwe voorstel.