Zimbabwe tart Europese Unie met uitwijzing

De regering van Zimbabwe heeft het afgelopen weekeinde de leider van de EU-waarnemers voor de verkiezingen van begin maart uitgewezen.

Naar aanleiding van die actie beraden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel zich vandaag over eventuele sancties tegen Zimbabwe.

Het bewind van Zimbabwe wees de Zweedse diplomaat Pierre Schorri de deur omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ,,politieke arrogantie''. President Robert Mugabe zei dat Schorri niet afkomstig is uit een van de negen lidstaten van de Europese Unie die waren uitgenodigd om waarnemers naar de verkiezingen in Zimbabwe te sturen. ,,We hebben hen niet uitgenodigd. Ongeïnviteerde gasten wordt niet toegestaan naar ons verkiezingsbanket te komen'', aldus Mugabe. ,,En dus is meneer Schorri naar onze ambassade in Washington gegaan en heeft daar een toeristenvisum gekregen, hetgeen onwettig, onregelmatig, oneerlijk en frauduleus is.''

Schorri zelf zei na zijn aankomst vanuit Harare in Londen dat de regering van Zimbabwe een ,,semi-juridisch'' argument heeft gebruikt om van hem af te komen. Hij bestempelde de uitwijzing als ,,absurd''. Het afgelopen weekeinde weigerde de Zimbabweaanse regerign drie Zweedse verslaggevers een visum om de verkiezingen van 9 en 10 maart te volgen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben eerder gedreigd met specifieke sancties tegen Mugabe en zijn naaste medewerkers als ze moeilijk blijven doen over de waarnemers uit de EU of als ze de media toegang tot Zimbabwe weigeren. Daarbij wordt gedacht aan sancties die niet de bevolking van Zimbabwe maar alleen bepaalde personen zouden raken, bijvoorbeeld met een visumverbod of de bevriezing van banktegoeden in het buitenland.

Mugabe zelf sprak gisteren met zijn Mozambikaanse ambtgenoot Joaquim Chissano en met de president van Malawi, Baliki Muluzi, voorzitter van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika, de SADC. De SADC is tegen sancties tegen Zimbabwe's bewind, maar achter de schermen heeft de SADC Mugabe wel opgeroepen een eind te maken aan de intimidatie van de oppositie en het politieke geweld van de laatste anderhalf jaar. Waarnemers gaan er van uit dat Mugabe gisteren in het overleg met zijn twee ambtgenoten zijn beleid heeft willen toelichten. De Zimbabweaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai riep de SADC gisteren op krachtiger tegen Mugabe op te treden.

Volgens een opiniepeiling, uitgevoerd door Zimbabweaanse organisaties, kan Mugabe bij verkiezingen – als ze eerlijk zouden verlopen – op dit moment rekenen op slechts 25 tot 30 procent van de stemmen. The Financial Times maakte vandaag melding van de peilingen. Algemeen wordt verwacht dat Mugabe met intimidatie en manipulatie nog twintig procent aan dat totaal kan toevoegen.