Venus Williams verslaat Henin in Antwerpen

De Amerikaanse Venus Williams heeft gisteren het tennistoernooi van Antwerpen gewonnen door in de finale de plaatselijke favoriete Justine Henin te verslaan: 6-3, 5-7 en 6-3.

Het was de 24ste keer in haar loopbaan dat Venus Williams een toernooi won. In een met 12.000 toeschouwers volledig uitverkocht Sportpaleis leek de 21-jarige Amerikaanse aanvankelijk superieur aan de gespannen Henin. Na amper twintig minuten had de nummer twee van de wereld een voorsprong van 5-1 tegen haar twee jaar jongere tegenstandster. Aan het einde van de eerste set ging Henin agressiever spelen, waardoor ze meer vat kreeg op het spel van Williams.

In een herhaling van de Wimbledon-finale van vorig jaar was het nu ook Williams die uiteindelijk de eerste set naar zich toe wist te trekken. In de tweede reeks liep de in het wit gehulde Amerikaanse uit naar een 5-3 voorsprong in de eerste editie van de zogenoemde Diamond Games. Op het beslissende moment wist Henin echter drie matchpoints weg te werken. Onder luid gejuich trok de Belgische vervolgens met 7-5 de stand weer gelijk.

In de derde en beslissende set moest zowel Henin als Williams twee keer achter elkaar haar opslagbeurt inleveren. Toen de Waalse nummer negen van de wereldranglijst echter voor de derde keer haar eigen opslag niet wist te behouden, nam de meer ervaren Williams het heft in handen. Na twee uur en één minuut sloeg Henin op matchpoint voor Williams de bal uit.

Dansend en lachend nam Williams de felicitaties van het publiek in ontvangst. Uit handen van de Belgische kroonprins Filip kreeg ze een racket van goud en diamanten. Die prijs ter waarde van circa één miljoen euro mag ze echter pas houden als ze in een tijdsbestek van vijf jaar drie keer het toernooi weet te winnen.

Williams kan volgende week als ze het toernooi van Dubai op haar naam weet te schrijven voor de eerste keer in haar loopbaan nummer één van de wereld worden. ,,Dat is een droom van mij en mijn familie'', zei Williams gisteren na afloop in Antwerpen.

Jan Siemerink heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi in Rotterdam dat vandaag begint. De winnaar van 1998 won in de tweede ronde van de kwalificaties met 3-6, 6-3 en 6-4 van de Italiaan Renzo Furlan. Het aantal Nederlandse deelnemers bij het ABN Amro-toernooi bedraagt nu vijf. Sjeng Schalken, Raemon Sluiter, Martin Verkerk en John van Lottum waren al zeker.

De laatste drie tennissers kregen in tegenstelling tot Siemerink een wildcard van de organisatie in Rotterdam. Edwin Kempes, Fred Hemmes jr. en Dennis van Scheppingen redden het niet in de kwalificaties. Kempes en Hemmes verloren in de eerste ronde, Van Scheppingen werd in de tweede ronde verslagen door de Brit Martin Lee.

Thomas Enqvist heeft het tennistoernooi van Marseille gewonnen. De Zweed versloeg gisteren in de finale de plaatselijke favoriet Nicolas Escudé met 6-7, 6-3 en 6-1. In Doha voegde Monica Seles de 52ste titel toe aan haar imposante erelijst. De Amerikaanse zegevierde met 7-6 en 6-3 tegen de Thaise Tamarine Tanasugarn, die in de tweede ronde Kristie Boogert had verslagen.